Hlavní obsah

Rakušané nám Temelín závidí, tvrdí Martínek

Novinky, znk
PRAHA

Rakušané protestují proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín ze závisti. Vadí jim, že sami nemohou jadernou energii vyrábět a bojí se, že by je Česko mohlo ekonomicky předběhnout. To je smysl výroků, které při páteční on-line diskuzi se čtenáři webu čssd.cz uvedl stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD Radko Martínek.

Článek

Diskuze ohledně jaderné elektrárny Temelín a rakouských protestů proti ní pokračuje. A Martínek se do ní vložil hezky z ostra.

"Domnívám se, že Temelín je pouze zástupný problém, ve skutečnosti jde o to, že se Rakušané doposud nevyrovnali se skutečností, že minimálním procentem hlasů byl zastaven jejich vlastní jaderný program," odpověděl Martínek na dotaz, co si myslí o rakouských výhradách k české jaderné elektrárně.

Nezůstalo ale jen u toho. "Navíc je to určitá forma odporu proti příliš rychlému rozvoji ekonomiky a přibližování se životní úrovně obyvatel ČR Rakousku," dodal stínový ministr.

Pustil se i do zelených

Martínek také kritizoval názory ministrů za Stranu zelených na energetickou politiku, které jsou podle něj "extrémní a nerealistické". I proto dělá ČSSD dobře, když odmítá dát kabinetu Mirka Topolánka důvěru. V minulých dnech vzbudil pozornost médií rozhovor s ministryní školství Danou Kuchtovou pro rakouský deník. Ta měla uvést, že, pokud kabinet vydrží čtyři roky, bude usilovat o uzavření české jaderné elektrárny. Kuchtová ale toto tvrzení, které je podle ní výsledkem špatného překladu, odmítla. [celá zpráva]  

Rozhodnutí rakouského Parlamentu, který žádá svou vládu, aby podala žalobu na ČR kvůli předčasné kolaudaci Temelína, považuje Martínek za nesmyslné.

"EU ani Česká republika se v budoucnu dalšímu rozšíření jaderného programu nevyhne, chce-li být energeticky soběstačná," dodal stínový ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám