Hlavní obsah

Rakušan: Můžeme si za to ve STAN sami. Jsme rekordmani v sekání problémů

Aktualizováno

Za problémy si můžeme sami, nebuďme ublížení, prohlásil ve svém úvodním slově na sobotním sněmu STAN v Hradci Králové šéf hnutí Vít Rakušan. Starostové, kteří se v posledních měsících potýkají s řadou kauz, si na sněmu volí nové vedení. Očekává se, že Rakušan svůj post obhájí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Rakušan a Jan Farský na sněmu STAN

Článek

„Musíme si zcela objektivně říct, že naše hnutí se v současnosti ocitá asi v nejsložitejší době za celou svou existenci. Paradoxně krátce poté, co naše hnutí zažilo největší úspěchy. Nic si nenamlouvat a nemalovat realitu na růžovo je podmínkou pro to, abychom s tím něco mohli dělat,” začal svůj proslov Rakušan.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vít Rakušan na mimořádném sněmu hnutí STAN

Asi nejvýraznějším problémem, s nímž se musí hnutí vypořádat, je kauza Dozimetr týkající se údajného ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku. V ní je vazebně stíhán dnes již bývalý předseda pražské buňky STAN Petr Hlubuček. Kvůli kontaktům s údajnou hlavou organizované skupiny Michalem Redlem odstoupil z postu ministra školství Petr Gazdík.

STAN si po skandálech zvolí nové vedení. Zájem o post má i Farský

Domácí

„Můžeme si za to sami. Naše problémy mnoha lidem určitě udělaly radost, určitě jich naše konkurence velmi umně využívá, ale nebuďme ublížení. Nedělejme ze sebe oběť, není to poctivé a je to především nepravdivé,” sypal si popel na hlavu šéf hnutí.

„Jsme rekordmany v tom, kolik problémů jsme stačili nasekat v tak krátkém čase. Cítím odpovědnost za to, v jaké situaci jsme nyní,” doplnil.

Podle něj hnutí dluží všem svým voličům omluvu. Prvním krokem ke změně, o kterou jeho hnutí po nedávných kauzách nyní usiluje, má být právě převolení vedení hnutí na sobotním sněmu.

„My tu změnu dneškem neuskutečníme, dneškem ji musíme nastartovat. Musíme dostát tomu, co jsme lidem slíbili,” dodal.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Věra Kovářová na mimořádném sněmu hnutí STAN

Určité přiznání pochybení zaznělo také z úst místopředsedkyně Poslanecké sněmovny i hnutí STAN Věry Kovářové, ale také 1. místopředsedy Jana Farského, který na sněm přiletěl z USA, kde je na studijní stáži.

Farský vyhlíží konec „amatérského období”

I jeho se přímo týká jeden z reputačních problémů STAN, když až po svém zvolení poslancem oznámil, že na tři čtvrtě roku odlétá do USA. Po tvrdé kritice nakonec na mandát rezignoval.

„Zažili jsme skok. Ten jsme ale doprovodili tím, že to, co jiným trvá léta, tak my to stihli během pár měsíců. Jednu z chyb jsem udělal i já, a doufám, že dnešní sněm bude takovým koncem období, které by mohl někdo nazvat amatérským,” pronesl k delegátům Farský, který se bude ucházet o post řadového místopředsedy.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Jan Farský na mimořádném sněmu hnutí STAN

Naopak vřelá slova pronesl premiér a předseda koaliční ODS Petr Fiala, jenž na starostovský sněm zavítal jako čestný host.

„Víme, že nějaké problémy mají čas od času všechny politické strany. Důležité je, jak se k nim kdo postaví. Demokratické politické strany si své problémy nebojí přiznat, otevřeně je řeší a nebojí se z nich poučit. Hnutí STAN reagovalo na problémy rychle a vyvodilo ze situace zodpovědné kroky. Vás ministr školství okamžitě odstoupil, aniž by čelil nějakému obvinění. Něco takového se v posledních letech nestává,” schválil STAN Fiala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Fiala na mimořádném sněmu hnutí STAN

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám