Hlavní obsah

Rakušan má pevné místo ve vládě, řekl Fiala

Praha

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) má podle šéfa vlády Petra Fialy (ODS) v kabinetu pevné místo. Před úterním jednáním na zámku v Liblici řekl, že nevidí důvod, aby mu nevěřil. Také Rakušan zopakoval, že určitě nehodlá odstupovat, jak ho k tomu vyzývá opozice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Fiala poskytl ve čtvrtek 28. července 2022 rozhovor deníku Právo

Článek

„Ministr Rakušan má pevné místo v naší vládě. Nevidím důvod pro to, abych mu nevěřil. Opozice může vyvolávat hlasování o nedůvěře, to mě nepřekvapuje,“ řekl v úterý premiér.

V posledních dnech se totiž řeší kauza kolem šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka, který byl v kontaktu s ústřední postavou kauzy Dozimetr – podnikatelem Michalem Redlem. Ten dříve udržoval také vztahy s podnikatelem Radovanem Krejčířem.

Rakušan: Jednám správně, o rezignaci rozhodně neuvažuji

Domácí

Do čela služby ho pak i přes vědomí těchto kontaktů dosadil právě Rakušan. Po jeho odvolání volá nyní hnutí ANO, které chce vyvolat i zmíněné hlasování o nedůvěře vlády.

Rakušan: Mlejnek má moji důvěru 

Šéf vnitra Rakušan k tomu v úterý zopakoval, že pro svoje odstoupení nevidí důvod. „O ničem takovém (rezignaci) rozhodně neuvažuji, nevidím k tomu důvod,“ řekl již v pondělí Novinkám.

„Moji důvěru Petr Mlejnek má, jinak bych ho nejmenoval,” zmínil také nyní.

Již dříve uvedl, že o Mlejnkovým jmenováním o jeho stycích s Redlem věděl a nevadily mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Nového ředitele ÚZSI považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem a nesdílí názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Přesto kvůli kontaktům s Redlem dříve odstoupil i ministr školství Petr Gazdík.

O situaci v ÚZSI bude také v úterý odpoledne jednat společně s premiérem. „Mým zájmem je, aby neexistovaly pochybnosti o činnosti zpravodajských služeb a aby se těšily důvěře,“ naznačil téma jednání Fiala.

Za znepokojivé označil informace v souvislosti s Mlejnkem šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). „Je potřeba se ve věci posunout,” uvedl Lipavský při příchodu na jednání vlády. Spolupráce s ÚZSI je ale podle něj profesionální.

Schillerová: Kauza Mlejnek je vrchol. Chceme výměnu ministra

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám