Hlavní obsah

Raketomety si naposledy vystřelily, po 40 letech služby končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě poslední slavnostní salvy znamenaly tečku za čtyřicetiletým účinkováním raketometů vzor 70 ve výzbroji české armády. Vojáci je vypálili v úterý na závěr dělostřeleckého cvičení ve výcvikovém prostoru Brdy. Armáda raketomety ke konci roku vyřadí z výzbroje, řekl mluvčí 13. dělostřelecké brigády Jince Michal Abrhám.

Článek

"Vojáci měli k té zbrani určitě vztah. Hlavně ti, kteří u ní sloužili dlouho," uvedl Abrhám. Raketomety nebudou ve výzbroji dělostřelecké brigády zatím nahrazeny. "Naším jediným a hlavním palebným prostředkem od 1. ledna 2011 budou 150milimetrové samohybné kanónové houfnice vzor 77," dodal Abrhám.

"Poslednímu výstřelu" v Brdech přihlíželo několik stovek lidí. Byli mezi nimi zástupci generálního štábu i bývalí dělostřelci, kteří s raketomety spojili velkou část svého života. Salvu více než 300 ran vojáci vypálili na závěr dvoudenního cvičení střelby.

Vyřazené raketomety ministerstvo obrany nabídne jako nepotřebný majetek k odprodeji formou obchodní veřejné soutěže v příštím roce. Soutěže se může účastnit pouze česká právnická osoba, která má platnou licenci pro obchodování s vojenským materiálem.

Raketomet na podvozku Tatry 813 je čtyřicetihlavňová reaktivní zbraň, která slouží k ničení plošných cílů protivníka. Maximální dostřel zbraně je 20 kilometrů. Časový interval odpálení salvy 40 nábojů je okolo 20 sekund. Raketomet běžně obsluhují čtyři vojáci, zbraň se dokáže pohybovat rychlostí až 85 kilometrů v hodině. Plně nabitý raketomet váží více než 24 tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám