Hlavní obsah

Rafaj u Zemana. Hrad o odvolání zatím mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skončí předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj, nebo neskončí? Středeční schůzka prezidenta Miloše Zemana se šéfem antimonopolního úřadu v Lánech odpověď neposkytla.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman si ve středu pozval na schůzku Jiřího Rafaje

Článek

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pouze uvedl, že Pražský hrad žádné vyjádření poskytovat nebude, ÚOHS jen uvedl, že informování o schůzce ponechá Hradu.

O požadavku na Rafajovo odvolání minulý týden se Zemanem v Lánech jednali premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), vláda oficiálně o odvolání zatím nepožádala. Prezident své stanovisko slíbil zveřejnit až po schůzce s Rafajem.

Zeman se sejde s Rafajem, až poté sdělí, zda ho odvolá

Domácí

K Rafajovu odvolání vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký či Liberecký kraj.

Miliony, byty i fotbal

Předsedou ÚOHS je Rafaj od 9. července 2009, jeho druhý a podle zákona poslední možný šestiletý mandát skončí za necelý rok. Hamáček minulý týden uvedl, že úřad z jeho pohledu potřebuje restart už dřív. Rafaj opakovaně prohlásil, že pro své odvolání nevidí důvod.

Zeman se loni na jaře zastával Rafaje v souvislosti s policejním zásahem na ÚOHS kvůli údajnému ovlivňování tendru na výběr dálničního mýta. Uvedl, že důvodem k jeho odchodu by měl být až pravomocný rozsudek.

Odvolejte Rafaje, žádá také Liberecký kraj

Domácí

Kromě tendru se o Rafajovi v poslední době mluvilo v souvislosti s dalšími kauzami. O Rafaje se již delší dobu zajímá policie, obviněn ale dosud nebyl. Jde o vyšetřování korupce při zadávání veřejných zakázek v Brně, kdy vyšetřovatelé obvinili bývalého místostarostu radnice Brno-střed Jiřího Švachulu (dříve ANO). Při domovní prohlídce policisté zabavili Rafajovi dva miliony korun, o nichž později tvrdil, že byly na svatbu jeho dcery.

Kritici Rafajova působení v čele antimonopolního úřadu připomínají také jeho roli při soutěži na mýto, kdy měl preferovat společnost Kapsch. Vyšlo také najevo, že Rafaj užívá byty napsané na firmu vlivného zákulisního hráče ČSSD Alexandra Čuby.

Nalezené dva miliony byly na svatbu dcery, vysvětloval Rafaj

Domácí

Záloha 3,5 milionu na byt v Brně byla ale zaplacena z Rafajova konta. Policie se má také zabývat jeho schůzkami s hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), které mohou souviset s rozhodováním o soutěži na projekt nové zlínské nemocnice za osm mi­liard korun.

Protikorupční organizace Transparency International pak upozornila na jmenování Rafajovy dcery do rozkladové komise úřadu a také na řady advokátů, kteří měli před úřadem zastupovat své klienty.

K vážným prohřeškům pak má patřit případ BusLine, tedy firmy, která podle Transparency International v roce 2015 hostila Rafaje i jeho dceru na fotbalovém zápase Ajaxu Amsterdam v Nizozemsku. Antimonopolní úřad se přitom v rámci dozorové činnosti měl za společnost BusLine opakovaně stavět, potvrdil jí veřejnou zakázku za 770 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám