Hlavní obsah

Poslanci dali šanci manželství homosexuálních párů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci napříč politickým spektrem ve Sněmovně ve čtvrtek v prvním čtení podpořili sňatky stejnopohlavních párů. Většinu klubů ale hlasování rozdělilo. Odpůrce sňatků předseda SPD Tomio Okamura k tomu v diskuzi prohlásil, že by radši skočil z okna, než aby ho adoptoval stejnopohlavní pár.

Záznam: Jednání poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Proti sňatkům stejnopohlavních párů se ve Sněmovně postavilo 41 poslanců z 97 přítomných. Na zamítnutí poslanecké novely to tak nestačilo. Většinově se proti tomu vyslovily klubu KDU-ČSL, ODS, SPD. Proti byla také část hnutí ANO a všichni nezařazení poslanci.

V diskuzi si svým výrokem získal pozornost Okamura. Hlavní argument lidí, kteří podporují manželství stejnopohlavních párů, je podle něj ten, že by mohli adoptovat děti, které by jinak skončily v dětském domově.

Okamura: Radši skočím z okna, než aby mě adoptoval homosexuální párVideo: psp.cz

„Já jsem část dětství v dětském domově vyrůstal. A můžu vám říct, že kdyby mě jako malého kluka adoptoval stejnopohlavní pár, tak radši skočím z okna. Já chtěl mít vždy maminku a tatínka,“ reagoval.

„Manželství je svazek mezi mužem a ženou. Ponechme manželství manželstvím, rozšiřme práva pro registrované partnerství,“ doplnil. Ubezpečil ale, že proti homosexuálům nic nemá, on sám má jednoho v rodině.

Řešení pro všechny

„Manželství pro všechny je řešení. Neomezí nás to a nesníží to počty homosexuálních sňatků. Stejně tak to nezasáhne do vysoké rozvodovosti. Právo na něj mají mít všichni. Ať už jsme kdokoliv, všichni jsme především lidé,“ podpořila na plénu sňatky naopak poslankyně ANO Marcela Meklová.

S novelou souhlasí i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Návrh podpořím. Chci, aby homosexuální páry nemusely poslouchat, že to, co oni prožívají, je úchylka,“ řekla v dolní komoře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura (vlevo) a Roman Onderka (ČSSD).

Kriticky se k manželství stejnopohlavních párů vyjádřila nezařazená poslankyně Ivana Nevludová. Ta mluvila o totální destrukci pojmu manželství právě v souvislosti se snahou uzákonit homosexuální svazky. „Chceme nadále mluvit o matce a otci, nebo o rodiči číslo 1 a číslo 2?” tázala se.

Češi by dali svatbám gayů zelenou, ukazují průzkumy

Domácí

„Stavíme se na stranu stabilní rodiny definované jako táta, máma a děti,” přidal se k debatě Marek Výborný z KDU-ČSL. Manželství není podle něho právem a jeho účelem není ošetřit vztah dvou lidí, kteří se mají rádi.

„Nevedeme debatu o právu menšin, vedeme debatu o hodnotách,” dodal.

Anketa

Souhlasíte s manželstvím pro homosexuální páry?
Ano
51,8 %
Ne
48,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21125 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám