Hlavní obsah

Radnici v Brně ovládne nejspíš velká koalice ČSSD s ODS

Právo, Petr Kozelka, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brno s největší pravděpodobností čeká vládnutí velké koalice ČSSD s ODS. Po dvou týdnech váhání totiž místní ODS dala košem TOP 09 a lidovcům a přiklonila se k variantě koaliční spolupráce se soc.dem. Brněnským staronovým primátorem by tak znovu měl být Roman Onderka (ČSSD).

Foto: Miroslav Šára, Právo

Článek

Zvolení zastupitelé ODS se sešli v úterý večer na jednání za zavřenými dveřmi. Po třech hodinách jednání nakonec v tajném hlasování rozhodli v poměru 10 ku 4 pro uzavření koaliční smlouvy s ČSSD. Stejný záměr pak v hlasování potvrdila i oblastní rada.

„Oblastní rada ODS Brno – město konstatuje, že rozhodnutí o povolebním uspořádání v Zastupitelstvu města Brna je výlučně v kompetenci brněnské ODS a žádá mimobrněnské představitele ODS, vyjma předsedy strany Petra Nečase, aby respektovali autonomii rozhodování brněnských orgánů ODS,“ řekla Právu po jednání brněnská mluvčí strany Monika Dittrichová.

Se svou koncepcí tak neuspěl lídr ODS Robert Kotzian, který na rozdíl od většiny zastupitelů horoval pro koalici ODS, TOP 09 a lidovců. Výsledek jednání proto ani nechtěl komentovat. Volby v moravské metropoli vyhrála s přehledem a ziskem více jak třiceti procent hlasů ČSSD, druhá skončila s odstupem deseti procent ODS.

Společná koalice obou stran bude mít v zastupitelstvu pohodnou většinu 33 hlasů z 55. ODS by měla mít výměnou za přenechání postu primátora socialistům většinu v městské radě. To ale musí ještě potvrdit vyjednávání mezi oběma stranami, kterého byl za ODS pověřen předseda brněnské organizace a místopředseda strany Pavel Blažek. Kotzian by se mohl vrátit do městské části Bohunice, kde byl minulé čtyři roky starostou.

„Je to určitě příjemná zpráva, při politických jednáních totiž nikdy nevíte, jak to dopadne. Velká koalice dává záruku stability a měla by posunout Brno o notný kus dopředu,“ řekl Právu Onderka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám