Hlavní obsah

Radnice Ostravy-Jih podala na vlastní organizaci trestní oznámení

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Trestní oznámení kvůli hospodaření v příspěvkové organizaci Majetková správa Ostrava-Jih (MS) podá městský obvod Ostrava-Jih. Radní chtějí hnát k zodpovědnosti nejen některé zaměstnance, ale i firmu, která s organizací spolupracovala.

Foto: Pavel Karban, Právo

Příspěvková organizace spravuje majetek obvodu.

Článek

K trestním oznámením se vedení Ostravy-Jih rozhodlo na základě výsledků forenzního auditu za roky 2012 až 2014, který upozornil na zadávání veřejných zakázek na opravy a údržbu bytů.

„Máme podezření na to, že se nehospodárně nakládalo s prostředky městského obvodu, že tam byl systém, kdy se úmyslně dělily zakázky, upravovaly ceny, aby končily pod hranicí 100 tisíc korun, a předražovaly se až o 100 procent,“ nastínil pochybení starosta obvodu Martin Bednář (ANO). Některé práce byly podle něj fakturovány, aniž byly provedeny, v dalších případech byly proplaceny stejné práce v jednom bytě v průběhu několika měsíců.

Z auditu vyplývá, že náklady na opravy bytů v prověřovaném období dosáhly částky 96,1 miliónu korun, z toho bylo 95,7 miliónu za zakázky pod hranicí 100 tisíc korun. O dodavateli bez výběrového řízení rozhodlo přímo vedení organizace. „Jsou i případy, kdy jsou práce v jednom bytě rozdělené tak, aby se vešly pod stotisícovou hranici,“ upozornil starosta.

Audit si nechalo vedení obvodu zpracovat na základě kontroly magistrátu, na jejímž základě hrozilo, že obvod přijde až o 10 miliónů korun. I když zatím je škoda ve výši 7,5 miliónu korun, Bednář se obává, že konečná částka se může vyšplhat na několik desítek miliónů.

Odvolaný ředitel tvrdí, že nepochybil

Starosta upřesnil, že obvod podá dvě trestní oznámení. Jedno je obsáhlejší a může prý vést k obvinění více osob. Trestní oznámení směřuje na neznámého pachatele i konkrétní jména. Podle radních se do problematického nakládání s majetkem mohlo zamotat minimálně pět lidí z organizace. „Budeme to podávat státnímu zastupitelství, pokusíme se, aby to bylo v Olomouci,“ prozradil Bednář a naznačil, že ostravskému státnímu zastupitelství příliš nedůvěřuje.

Jiří Hrabina (ČSSD) byl ředitelem Majetkové správy Ostrava-Jih  od prosince 2010 do června 2012, pak přešel na pozici náměstka ostravského primátora, odkud se v říjnu loňského roku vrátil zpět do majetkové správy. Potvrdil, že byl odvolán na základě forenzního auditu, jeho výsledky ale nezná.

Je to prý diskreditace

„Pan starosta tvrdí, že mé odvolání souvisí s  trestními oznámeními na neznámého pachatele, ale žádné bližší skutečnosti mi k tomu nesdělil,“ řekl. Dnes už bývalý ředitel si ale nemyslí, že by v příspěvkové organizaci nejlidnatějšího ostravského obvodu docházelo k něčemu nekalému. „Spolupracoval jsem s novým vedením radnice, doposud mi nebylo nic vyčteno.“

Podle Hrabiny nepochybil  ani on, ani Pavel Pasek, který stál v čele organizace od června 2012 do října 2014. „Řídil tu organizaci stejně pečlivě jako já,“ tvrdil Hrabina s tím, že žádná kontrola nic špatného neodhalila. Má za to, že jeho odvolání může souviset s jeho minulostí.

„Mohla by to být diskreditace mojí osoby, protože jsem byl veřejně známou osobou, náměstek primátora, takže i odtamtud může vítr vát,“ naznačil a dodal, že ho mrzí, jakým způsobem byl odvolán. „Považuji to za nekorektní. Události posledních měsíců bych označil za zákeřné,“ uzavřel.

Hlavní aktivitou MS je zajišťování činností v oblasti správy nemovitostí pro městský obvod, ten vlastní 5200 bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám