Hlavní obsah

Radioamatérům začala sloužit nová americká družice vyrobená v Brně

Právo, Vladimír Klepáč

Je velká zhruba jako krabička od margarínu, Zemi obletí za pouhých sto minut a její vypuštění na oběžnou dráhu v uplynulých dnech potěšilo nejednoho radioamatéra na světě. Jde o novou americkou družici s podivným názvem PSAT 2, jejíž nejdůležitější technické části včetně systémů vytvořili vývojáři z Vysokého učení technického v Brně.

Foto: VUT

Snímek Země, který družice udělala v okamžiku vypuštění z rakety Falcon Heavy.

Článek

S její pomocí mohou radioamatéři snadno získat atraktivní snímky Země, které si pak mezi sebou rozesílají.

Družici společně s dalšími třiadvaceti vynesla v uplynulých dnech na oběžnou dráhu americká raketa Falcon Heavy. PSAT 2 byla již úspěšně vypuštěna a nyní krouží kolem Země ve výšce 350 až 800 kilometrů nad jejím povrchem. Průběžně zasílá její fotografie.

Atraktivní snímky Země

„Protože vysílá v radioamatérském pásmu, lze se k těmto snímkům dostat. Už nyní můžeme vidět snímky Země či Měsíce z některých družic, PSAT 2 je výraznou českou stopou ve vesmíru,“ řekl Právu Leo Hučín z olomouckého sdružení radioamatérů.

Foto: VUT

Takto vypadá družice PSAT 2 zevnitř.

Ulovit pro ně nejatraktivnější záběr je poměrně prestižní záležitostí. Stejně jako například zvládnout technicky náročný experiment, při kterém je signál vyslán k Měsíci, od něhož se později odrazí a vrátí se na Zemi.

Ručičky jsou stále zlaté

Čím více družic, tím větší šance na pořízení atraktivního záběru. Jeden z nich se například podařil radioamatérům při nedávném zatmění Měsíce.

PSAT 2 je družicí americké námořní akademie United States Naval Academy (USNA), s níž družicová laboratoř brněnského VUT spolupracovala na čtyřech obdobných projektech. Jde ale o první minisatelit určený k využití širší veřejností.

Foto: VUT

Tento snímek byl vytvořen na Zemi při programování družice PSAT 2 a natvrdo zapsán do její paměti. Zachycuje vizualizaci družice.

Vývojáři z Brna pro družici vyrobili přijímač a vysílač signálu. „Postarali jsme se také o telemetrii této nové družice, která kontroluje stav baterií, jejich dobíjení nebo například teplotu v okolí družice,“ uvedl za vývojáře Aleš Povalač. Podle odborníků je družice dalším příkladem toho, že pořekadlo o zlatých českých ručičkách stále platí.

V laboratoři VUT vznikla i miniaturní kamera, s jejíž pomocí lze pořídit snímky Země. Díky automatickému systému vyrobí družice každých třicet sekund nový snímek a odešle jej na Zemi. Veškeré podrobnosti na http://aprs.org/psat2.html. „Práce na každé z nových družic je pro nás výzvou,“ dodal Povalačův kolega Tomáš Urbanec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám