Hlavní obsah

Rada bezpečnosti selhala, míní česká diplomacie. Útok v Sýrii je vzkaz útočníkům s chemií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká diplomacie vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Rada bezpečnosti OSN podle ní nedokázala situaci v Sýrii účinně řešit. Česko společně s dalšími státy Evropské unie vyzývá všechny aktéry syrského konfliktu ke zmírnění bojů a k obnovení mírových jednání, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení.

Foto: ČTK

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO)

Článek

Česká diplomacie také vyjádřila podporu stanovisku generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga. Ten uvedl, že vojenský zásah povede ke snížení kapacity syrského vládnoucího režimu vést chemické útoky proti svému lidu.

"Česká republika v minulých dnech ostře odsoudila barbarský útok proti civilnímu obyvatelstvu v Dúmá a vyzvala k jeho okamžitému a nezávislému vyšetření. Dnešní vojenský zásah USA a spojenců vnímáme jednoznačně jako jasný vzkaz komukoli, kdo by chtěl v chemických útocích v Sýrii pokračovat," uvedlo ministerstvo zahraničí.

"Česká republika vystupovala a vždy bude vystupovat zásadně proti jakémukoliv použití chemických zbraní. Plně podporujeme činnost Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise k Sýrii a mezinárodních mechanismů k vyšetření útoků chemickými zbraněmi, stejně jako přísné potrestání pachatelů," napsala diplomacie v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám