Hlavní obsah

Putna obdržel profesorský dekret, předal mu ho ministr

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vysokoškolský učitel Martin C. Putna byl v úterý jmenován profesorem. Dekret jemu a dalším pěti kandidátům předal ministr školství Petr Fiala (nestraník).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala (vlevo) předal 25. června v Praze jmenovací dekret profesoru Martinu C. Putnovi (vpravo).

Článek

Prezident Miloš Zeman totiž odmítl osobně Putnu profesorem jmenovat.

„Situace, kdy profesorské dekrety předává ministr školství, není nová, ale kontext nový je, protože prezident republiky přestal chápat svoji roli při jmenování pouze jako formální, ale rozhodl se zvažovat, kdo z navržených kandidátů splnil všechny podmínky, které považuje v případě profesora za důležité,“ připomněl v projevu Fiala.

Putna řekl, že si váží všech profesorů, zejména pak pěti, kteří úterní účastí vyjádřili solidaritu.

Přiznal, že estetiku Prague Pride také nemá rád, ale vyjadřovat podporu menšinám chce nadále. Letos se chystá na Roma Pride.

Blížíme se Kremlu, varuje Putna

„Po těchto událostech všichni slušní lidé v této zemi bez ohledu na politické a náboženské přesvědčení měli příležitost si uvědomit, že opět hrozí to, že lidé budou za nějakou různost a její projevy diskriminováni,“ prohlásil čerstvě jmenovaný profesor Putna.

Posléze, v narážce na současné dění kolem vlády, varoval před další hrozbou: „To, co se ukázalo v malém na mém případu, ukazuje se nyní v těchto dnech a v těchto hodinách a bude se ukazovat v nejbližších hodinách na věcech daleko důležitějších. Stručně řečeno, blížíme se Kremlu.“

Přímo k Zemanovi už se nechtěl vyjadřovat, přesto své názory zopakoval. „Už jsem řekl úplně všechno k panu Zemanovi, co jsem měl na srdci, řekl jsem o něm to nejhorší, co jsem si myslel, pokládám ho za bezpečnostní riziko pro tuto zemi a myslím si, že v dalších hodinách, až bude jmenování nového premiéra a další věci, se to ukáže na mnohem závažnějších věcech, než je jedna profesura,“ doplnil Putna.

Po měsíci a půl kauza končí

Spor o jmenování Putny profesorem trvá od poloviny května, kdy Zeman nejdříve prohlásil, že Putnu nejmenuje.

Po vlně kritiky Hrad vzápětí oznámil, že se nejedná o konečné rozhodnutí. Na Zemana pak kvůli tomuto rozhodnutí naléhali politici pravice i levice, akademická obec a některé významné osobnosti.

Zeman nakonec připustil, že podepíše dekret i Putnovi pod podmínkou, že akademik nepřijde na slavnostní akt a nedostane dekret přímo z rukou prezidenta. Navíc si vyžádal změnu zákona, aby role prezidenta z profesorského procesu zcela vypadla.

Zeman již dříve ministru školství Fialovi podle jeho slov řekl, že se Putnovy aktivity „neslučují s osobnostním profilem vysokoškolského profesora“.

Údajně mu totiž vadil transparent „Katolické buzny zdraví Bátoru“, který Putna držel na pochodu homosexuálů Prague Pride. Ladislav Bátora byl toho času úředníkem ministerstva školství, který proslul kritikou akce gayů a leseb, kvůli jeho názorům byla dokonce vyvolána jedna z vládních krizí.

Podle Putny se dneškem kauza uzavírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám