Hlavní obsah

Prymula se obul do Babiše: Zodpovědnost jde za vládou, mohli nás vyměnit nebo neposlouchat

Novinky, jas

Epidemiolog a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula se pozastavil nad tvrzením premiéra Andreje Babiše (ANO), který se zřekl odpovědnosti za rozhodování ohledně opatření na Karvinsku, kde je v rámci společnosti OKD jedno z ohnisek epidemie koronaviru.

Premiér Andrej Babiš o zodpovědnostiVideo: TV Prima, Facebook Andreje Babiše

 
Článek

Babiš v rámci pravidelné sebeprezentace prohlásil, že „všechna rozhodnutí dělali epidemiologové a hygienici. Neudělala to vláda, vláda to schvalovala“.

Takovýto způsob rozdělení odpovědnosti odmítl ve středu epidemiolog a jedna z hlavních tváří státem přijatých opatření Prymula. V rozhovoru pro server Reflex připomněl, že odborníci vždy dávají podklady a návrhy řešení.

„Ale ta finální zodpovědnost je logicky na tom, kdo to podepíše, tedy na vládě,” dodal s tím, že „pokud vláda nebyla spokojena s prací epidemiologů, měla je vyměnit nebo neposlouchat.”

Roman Prymula v civilu

Domácí

„Když to vláda neodhlasuje, tak to prostě není,” zdůraznil epidemiolog, který se odpovědnosti nezříká, ale premiérovu interpretaci odmítá.

„Byl jsem u toho, kdy bylo veřejně deklarováno, že za tím vláda stojí a tu odpovědnost nese. Přijde mi absurdní dělat rozdíl mezí tím, jestli jsem něco nedělal, nebo jsem to schvaloval,” řekl Prymula.

Ostatně Babiš se koncem března v projevu k občanům k přijetí politické odpovědnosti přihlásil. „Já jako premiér země samozřejmě osobně odpovídám za všechna krizová opatření. A beru na sebe plnou politickou odpovědnost,“ uvedl tehdy.

Babiš: Česko nikdy neprošlo podobnou zkouškou, odpusťte nám chyby

Koronavirus

Epidemiolog nicméně kvitoval, že první dva měsíce od vypuknutí epidemie měli odborníci „velký prostor a prakticky se nestalo, že by někdo polemizoval o opatřeních”. Později již začaly pochopitelně být více akcentovány i ekonomické dopady přijatých opatření.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Epidemiolog Roman Prymula

Prymula osobně by prý byl obezřetnější u povolování masových akcí a dbal by na dodržování tzv. social distancing (společenského odstupu). Epidemie koronaviru podle něj celosvětově dosud nekulminovala, a jelikož se virus nechová sezónně, „může se stát prakticky cokoliv”.

Lidé by podle něj neměli být překvapeni tím, že může opět dojít k omezení cestování, byť by se patrně jednalo o určité lokality a omezení na krátkou dobu.

Měli jsme reagovat rychleji. Ministr Petříček připustil selhání v Karviné

Koronavirus

K situaci v Moravskoslezském kraji Prymula řekl, že „některé doly se měly zavřít podstatně dříve a ušetřili bychom si spoustu problémů, protože k tomu stejně došlo“. Eskalace této lokální epidemie měla podle něj negativní dopad na renomé ČR, což se ukázalo v reakci některých zemí, které ČR dočasně vyřadily ze seznamu bezpečných zemí.

Maďar není čistý epidemiolog

Prymula se vyjádřil i k odbornosti dalšího epidemiologa Rastislava Maďara, který stál za rozvolňováním opatření a před časem řekl, že Prymula byl neoficiálně téměř ministr a dělal si kampaň.

Maďar: Je potřeba horníkům sebrat ranní pivo o šesté

Domácí

„Nevím, jestli se profiloval v epidemiologii celoživotně, není to čistý epidemiolog,” uvedl na jeho adresu s tím, že si jej ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vybral.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám