Hlavní obsah

Prymula: Návštěva fotbalu měla svůj důvod. Chtěl jsem ukázat, že to jde

– Praha

Snažím se prosazovat cestu pravidelného testování a otevření sportovních či kulturních akcí pro menší počet lidí, vysvětloval pro Českou televizi (ČT) exministr zdravotnictví a bývalý poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) Roman Prymula svou návštěvu na čtvrtečním fotbalovém utkání v Edenu. Svůj odchod z veřejných funkcí označil za definitivní.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Bývalý ministr zdravotnictví a exporadce předsedy vlády Roman Prymula (vpravo dole) sleduje utkání Evropské ligy Slavia Praha - Leicester.

Článek

Ještě ve čtvrtek dopoledne volal Prymula po tom, aby lidé zůstávali doma. Vpodvečer téhož dne ale seděl ve VIP lóži v Edenu a sledoval fotbalové utkání Evropské ligy mezi Slavií Praha a anglickým Leicesterem. „Návštěva na fotbale měla svůj důvod. Nebyl jsem tam jenom proto, že jsem se chtěl někam podívat,” řekl Prymula v Otázkách Václava Moravce (OVM) v České televizi.

Svou přítomnost na fotbalovém zápase dnes Prymula obhajoval tím, že se dlouhodobě snaží obhajovat cestu, která by přes pečlivé testování vedla k otevření sportovních a kulturních akcí. „V tomto režimu to proběhlo. Já si nemyslím, že bychom cokoli porušili, že bychom byli příčinou jakéhokoli šíření této nemoci," řekl.

Prymula k účasti na fotbale: To mám být jen doma?

Domácí

Prymula zopakoval, že žádná nařízená opatření na fotbale neporušil. Připustil však, že jeho přítomnost na utkání byla sporná eticky. Babiš po utkání napsal, že s Prymulou na základě jeho návštěvy v Edenu ukončil spolupráci a dodal, že jeho dnes již bývalý poradce postrádá sociální inteligenci a jeho chování označil za papalášství.

Vondra se kaje za fotbal. Ať příště pozvou lékaře a sestry, ti jsou VIP

Domácí

V rozhovoru pro ČT Prymula vyvrátil, že by s ním předseda vlády ukončil spolupráci. Odchod z pozice vládního poradce byla Prymulova vlastní iniciativa. „Chtěl jsem prosazovat odborné názory, ale pro obě strany jsem se stal jakýmsi symbolem a nechci nadále polarizovat tuto společnost, proto jsem se rozhodl odejít,” řekl.

„Neumím, co umí většina politiků. Tedy formálně se omluvit, tvrdit, že tam skoro ani nebyli a nenést za to zodpovědnost, případně se vzdát nedůležité funkce. Třetího návratu se nedočkáme, můj odchod z veřejných funkcí je definitivní,” sdělil v OVM.

Babiš ukončil spolupráci s Prymulou

Domácí

Epidemie se podle Prymuly zpolitizovala. Kritizoval, že politici netáhnou za jeden provaz a nejsou schopni se domluvit na řešení. Zopakoval, že vidí v tuto chvíli dvě východiska. Jedním je režim pečlivého testování před sportovními či kulturními akcemi pro menší počet lidí, druhým pak tvrdý lockdown na dva až tři týdny.

Kromě Prymuly se fotbalového utkání v Edenu zúčastnili také kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář, europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra, ředitel ČT Petr Dvořák či tenistka Petra Kvitová.

Prymula už loni na podzim musel opustit křeslo ministra zdravotnictví poté, co byl v restauraci na pražském Vyšehradě spatřen se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. Podle vládních nařízení přitom měl být podnik uzavřen.

Anketa

Obhájil Roman Prymula svou účast na fotbalovém zápasu věrohodně?
Ano
10,1 %
Ne
89,9 %
Celkem hlasovalo 6162 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám