Hlavní obsah

Prymula nabízel obhlédnutí restaurace. „Ministr nemá klíče,” odmítl žádost jeho mluvčí

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) při své obhajobě kvůli kauze noční návštěvy restaurace na páteční tiskové konferenci oznámil novinářům, že se mohou přesvědčit. Když chtěly Novinky s kamerou ministrovy nabídky využít a požádaly o zprostředkování návštěvy, narazily u mluvčího resortu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Restaurace Rio's na pražském Vyšehradě

Článek

Prymula od pátečního rána kvůli noční schůzce čelí výzvám opozice, koalice, ale i premiéra Andreje Babiše (ANO) k rezignaci. Ministr to po obědě na brífinku odmítl s tím, že „nic neudělal” a vládní nařízení neporušil.

Ze salonku restaurace do soukromých prostor. Jak se ve výrocích měnilo místo schůzky

Domácí

„Obdržel jsem pozvání pana předsedy Faltýnka, abych se zúčastnil schůzky a na schůzku jsem odjel. Ve voze jsem měl roušku, poté jsem na Vyšehradě vystoupil, opět v roušce a šel jsem přes dané restaurační zařízení do soukromých prostor vyšehradské kapituly. Nejedná se o restauraci, můžete se o tom přesvědčit," hájil se před novináři Prymula.

Novinky se proto obrátily s žádostí o zprostředkování nabízené prohlídky prostor na ministra a následně jeho mluvčího Jana Brodského. „Ministr nemá klíče, ani číslo na majitele,” odvětil Brodský. Prymula tedy sice nabízel možnost se přesvědčit, ale zda se to někomu podaří a jak toho dosáhne, je čistě na něm samotném.

Tiskový brífink ministra zdravotnictví Romana PrymulyVideo: ČTK

Vyšehradská kapitula se následně v pátek distancovala od tvrzení Prymuly, že byli v soukromých prostorech kapituly. „My tam žádný soukromý prostor jako kapitula nevyužíváme,“ řekl Právu probošt Aleš Opatrný s tím, že celý objekt má v pronájmu restaurace.

”O tom, že je potřeba se do objektu jít podívat,” mluvil v České televizi i Faltýnek. Vysvětloval tak, jak je prostor restaurace členěn. Proč se schůzka neuskutečnila na některém z úřadů, neodpověděl.

Kapitula dává od Prymuly s Faltýnkem ruce pryč. Byli v restauraci

Domácí

Po vzdoru Prymuly zbývá premiérovi Babišovi jediná možnost, a to sám jej odvolat. Očekává se, že návrh na odvolání Prymuly předloží prezidentu Miloši Zemanovi ještě v pátek odpoledne. Sejít by se měli na zámku v Lánech v 16. hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Prymula se postavil Babišovi, nerezignuje

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci prohlásil, že žádná opatření neporušil a rezignovat nehodlá. K odchodu z funkce jej vyzval...

Výběr článků

Načítám