Hlavní obsah

Prymula má několik týdnů policejní ochranku

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) má už několik týdnů policejní ochranu. Právu to v pondělí potvrdilo policejní prezidium. Důvody, proč ministra střeží bodyguardi, nechtělo kvůli jeho bezpečnosti přibližovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

To, že má Prymula policejní ochranu, uvedl bez bližších podrobností v pondělní MF Dnes premiér Andrej Babiš (ANO). Spekulovat se o tom začalo po utajené schůzce na Vyšehradě, po které Prymulovi držel dveře od auta policista v civilu. Ministr zdravotnictví přitom nepatří mezi ústavní činitele, které střeží bodyguardi automaticky.

„Mohu potvrdit, že pan ministr Roman Prymula využívá již několik týdnů institutu krátkodobé ochrany. Důvody, pro které je tento druh ochrany poskytován, veřejnosti nesdělujeme s ohledem na bezpečnost,“ sdělila Právu vedoucí tiskového oddělení policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Prymula bude dál pandemii řešit jako vládní expert

Domácí

Mezi chráněné osoby patří prezident, který má na policejní ochranu nárok i po skončení funkce. Mezi další chráněné osoby patří předsedové obou komor parlamentu, premiér a ministři vnitra, zahraničních věcí, financí a spravedlnosti.

Institut krátkodobé ochrany se podle policejních zdrojů Práva používá v případech, kdy určité osobě hrozí závažné riziko. Ohrožená osoba pak musí dodržovat pravidla, která policie předtím stanovila, a může mít u sebe i neustálý policejní doprovod.

V některých případech pro ochranu osoby v nouzi třeba postačí, když ji policie ukryje mimo běžné bydliště nebo se k zajištění bezpečnosti použije různá speciální technika. Krátkodobá ochrana může trvat maximálně dva měsíce, ale policisté mohou opakovaně rozhodnout o jejím prodloužení.

Prymula: Až bude vybrán můj nástupce, rezignuji

Domácí

S dopisem to nesouvisí

Ministr čelí kritice kvůli noční schůzce s předsedou poslanců Babišova hnutí Jaroslavem Falýnkem a ředitelem ostravské nemocnice Jiřím Havrlantem z minulého týdne. Z vyjádření policie ale vyplývá, že měl nejspíš ochranu i předtím.

Ochrana ministra nesouvisí ani s pondělním dopisem s neznámou látkou, který dorazil na ministerstvo zdravotnictví. Látku na místě otestovali hasiči, kteří vyloučili možnost, že je nebezpečná. Část objektu ministerstva musela být kvůli dopisu evakuována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám