Hlavní obsah

První zóny národních parků se otevřou pro veřejnost, plánuje Brabec

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Veřejnost by se už brzy mohla podívat do některých v současnosti nepřístupných míst v národních parcích. Umožní to novela zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou ve středu nese ministr životního prostředí Richard Brabec do meziresortního připomínkového řízení. Norma zavádí místo prvních zón národních parků tzv. klidová území, do kterých budou mít návštěvníci za určitých podmínek přístup.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Článek

Klidová území mají být co do rozlohy menší než nynější první zóny národních parků. Bude možné v jejich rámci individuálně posoudit, kam lidé mohou vstupovat volně, kam například pouze po vyznačených stezkách nebo s průvodcem. Určující může být také roční doba s ohledem například na hnízdění ohrožených druhů.

„Revoluční novela ruší dosavadní první zóny nedostupné pro návštěvníky a zavádí tzv. klidová území, do nichž není vstup zakázán, ale bude umožněn například v některých měsících roku nebo po značených cestách, v doprovodu průvodce. Omezení vstupu mimo vyhrazené cesty a trasy v jejím pozměněném návrhu již není vázáno na zónu přírodní, ale na vymezená klidová území,“ popsala mluvčí resortu Jana Taušová.

Podpora šetrného turismu

Ministr životního prostředí Richard Brabec hovoří v této souvislosti o maximální podpoře šetrného turismu. Zároveň by se podle něj touto novelou měly posílit pravomoci obcí při projednávání klíčových dokumentů. Norma také zjednodušuje současnou legislativu ohledně národních parků, která je ještě z dob před vstupem České republiky do EU.

Pokud vše půjde dobře, předpokládá Brabec, že by norma měla jít v listopadu do Poslanecké sněmovny a účinná by mohla být v červenci příštího roku. Od té doby budou moci parky pracovat na zavádění nových pravidel, samotné nahrazování prvních zón klidovými územími by mělo začít až po roce 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám