Hlavní obsah

První čtyři operační programy na dotace z EU jsou připravené, oznámil Sobotka

Novinky, Václav Lang
Praha

Zájemci o dotace z evropských fondů by měli zbystřit. Během krátké doby bude možné zasílat žádosti v rámci prvních čtyř operačních programů v plánovacím období 2014 až 2020. Půjde o více než 300 miliard korun.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka s kolegy na tiskové konferenci k přípravě na čerpání peněz z fondů EU

Článek

Česká republika bude mít možnost v tomto plánovacím období vyčerpat přes 500 miliard korun, vláda v tuto chvíli poslala k Evropské komisi čtyři připravené operační programy, které představují více než polovinu alokace.

Jedná se o operační programy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Zaměstnanost, Výzkum, vývoj a vzdělávání a operační program Životní prostředí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tyto čtyři OP jsou v tuto chvíli nejlépe připraveny a předpokládám, že to budou první čtyři operační programy, které začnou nejdříve čerpat a kde se objeví první výzvy. Celkově tyto čtyři OP budou zahrnovat rozdělení zhruba 11,8 miliardy eur (zhruba 325 miliard korun)," informoval na páteční tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

U těchto čtyř operačních programů zbývá, aby Evropská komise schválila technickou revizi víceletého finančního rámce, což by podle Sobotky mohlo být na přelomu dubna a května. Následně budou formálně schváleny a proces formálních výzev se může rozjet. Zájemci si mohou prohlédnout kalendář výzev na webu www.dotaceeu.cz, kde naleznou také další potřebné informace.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (nestr. za ANO) apelovala na žadatele, aby neváhali již začít připravovat své projekty. „Je nutné, aby projekty byly připraveny kvalitně,“ upozornila. Už nyní mohou žadatelé podávat předběžné výzvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám