Hlavní obsah

První blok Temelína opět odstaven kvůli netěsnosti

– TEMELÍN

Problémy Jaderné elektrárny Temelín neustávají. Zatímco v pondělí ráno technici spustili reaktor 2. bloku, který byl po sérii zkoušek odstaven na začátku ledna, vzápětí museli zastavit reaktor prvního bloku kvůli netěsnosti na přívodu do regulačního ventilu turbíny.

Foto: Martin Tlustý

Mohutného potlesku se vždy dočkaly hlavně odvážné místní modelky.

Článek

Technici nyní zjišťují přesnou příčinu závady a po jejím odstranění se blok vrátí na plný výkon," řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. "V žádném případě to ale neovlivní jadernou bezpečnost," dodal. Dnešní odstávka přišla jen několik hodin poté, co elektrárna připojila do sítě blok druhý. Teprve podruhé dodával Temelín elektřinu do sítě z obou bloků najednou, opět ale jen na krátkou dobu.

První blok je ve zkušebním provozu a od 4. ledna pracoval na 100 procent. Výkon jeho turbogenerátoru se pohyboval kolem 1000 megawattů. V únoru jej čeká zhruba dvouměsíční pauza, při které bude nutné vyměnit čtvrtinu paliva. Druhý blok byl od srpna do poloviny prosince odstaven kvůli dvojnásobné výměně turbíny a po několika dnech provozu jej znovu zastavila netěsnost v nejaderné části. Technici jej nastartovali až v sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám