Hlavní obsah

Prvňáčci si vyzkoušeli testování ze slin, šlo to hladce

Právo, Vladimír Klepáč

Pět prvňáčků ze Základní školy v Bosonožské ulici v Brně-Starém Lískovci si ve středu vyzkoušelo s pomocí rodičů, jaké je to udělat si rychlotest ze slin na covid-19. K testování se sešli v jedné ze tříd.

ZŠ Bosonožské v Brně-Starém LískovciVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Chtělo to drobnou asistenci maminek a tatínků. Některým dětem chvilku trvalo, než neshromáždili dostatečné množství slin pro test, ale vše šlo hladce. Záhy se potvrdilo, že jsou všichni testovaní školáci negativní. Své testy Saligen takto vyzkoušela brněnská firma Bakter Medical.

Foto: Vladimír Klepáč , Právo

Prvňačka Laura se svojí maminkou Janou Svobodovou zkoušejí test formou slin.

„Asi by bylo nejvhodnější, aby se děti testovaly doma pod dohledem rodičů. Doporučujeme testovat dvakrát týdně, a to v neděli kolem poledne a ve středu večer,“ řekl Právu jednatel firmy Jaroslav Kalina.

S tím souhlasí i ředitelka ZŠ Bosonožská Lenka Špačková: „Určitě by bylo lepší, kdyby děti testovali jejich zákonní zástupci doma, než kdyby se testovalo ve škole,“ říká s tím, že podporuje rychlý, ale zároveň bezpečný návrat dětí do lavic.

Hlavní výhodou těchto testů je to, že není potřeba nepříjemný výtěr z nosu. Tyto antigenní testy používají také školáci v Rakousku.

Foto: Vladimír Klepáč , Právo

Testovací sada použitá ve škole

Tester jako skládanka

Test ze slin je mnohem pohodlnější, přičemž podle Kaliny má stejně kvalitní výsledky. Do tří týdnů je brněnská firma schopná zvýšit výrobu natolik, aby dodávala týdně až pět milionů testů. Jeden by přišel na zhruba 200 až 250 korun.

Vláda shání miliony testů do škol

Domácí

Test je po technické stránce jednoduchý. V krabičce je papírek, z něhož si i dítě  s případnou pomocí někoho staršího složí trychtýřek. Ten se vkládá do extrakční zkumavky. Přes trychtýřek ji zaplní slinami, kterých je potřeba zhruba půl mililitru. Pak se trychtýř odstraní a vymění za kapátko. Se zkumavkou, v níž už je látka na analýzu vzorku, se pak desetkrát otočí. Následně se z ní kapnou dvě až tři kapky na tester podobný těhotenskému testu.

Pohodlnější než výtěr z nosu

Po deseti až patnácti minutách se buď u písmene C na něm objeví čárka, což znamená negativní výsledek. Pokud se objeví i další čárka u písmene T, test byl pozitivní, pacient je zřejmě nemocný a měl by neprodleně zajít na klasické testování.

Učitelský spolek chce školy otevřít, ale bezpečně. Vyjmenoval podmínky

Věda a školy

Test Bakter Medical má zkoušku Zdravotního ústavu v Ostravě a při porovnání s antigenním testem, kde se vzorek odebírá stěrem s nosohltanu, měl podle Kaliny stejnou úspěšnost při odhalování nákazy.

Firma zatím ale nemá povolení k prodeji testů pro sebetestování, tedy pro širokou veřejnost. Zatím je může prodávat pouze odběrným místům a zdravotnickým zařízením. „Doufáme ale, že vládu přesvědčíme o tom, že testování ze slin je zejména pro děti ideální,“ dodal Kalina.

Reklama

Výběr článků

Načítám