Hlavní obsah

Průzkum: Koalice mírně ztrácí, nejvíc babišovci

Právo, rsk

Těsně před nástupem letních dovolených koaliční strany u voličů oslabily. Pokud by se koncem června konaly volby, vyhrálo by je sice jasně ANO Andreje Babiše se ziskem 27 procent hlasů, ale hnutí opět klesla podpora.

Foto: Právo

Volební model Aisa

Článek

Druhou nejsilnější stranou zůstává soc. dem. s 19,5 procenta hlasů. ANO ztratilo dva procentní body, soc. dem. a KDU-ČSL po jednom. Lidovci se už dostali nebezpečně blízko k pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Sněmovny. Vyplývá to z volebního modelu TNS Aisa, který v neděli zveřejnila ČT.

Třetí by byla KSČM (13,5 procenta), následuje TOP 09 (10 procent), ODS (8,5 procent) a lidovci (5,5 procenta). Jediné strany, které mírně posílily, byly obě pravicové partaje (o půl procenta) a komunisté (o 1,5 procenta).

„Preference hnutí ANO opětovně mírně poklesla, zejména u skupiny lidí ve věku 30–44 let a mezi podnikateli, zatímco preference KSČM pokračují v mírném růstu, zejména mezi zaměstnanci a indikativně také u lidí ve věku 18–29 let a 45–59 let,“ uvedla agentura.

Úsvit ztrácí

Z nevládních stran by se pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny přiblížili piráti (3,5 procenta), zelení (2,5 procenta), nová strana Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie a Svobodní (po dvou procentech).

Z propočtů Práva vyplývá, že by ANO mohlo se soc. dem. vytvořit pohodlnou většinu 118 hlasů, s lidovci by měli ústavní většinu 128 hlasů. ANO by mohlo vládnout i s pravicí (111 hlasů), ale spolupráci s ODS a TOP 09 Babiš dlouhodobě odmítá.

„Pro červnový volební model je charakteristický značný úbytek preferencí hnutí Úsvit, a naopak nárůst příznivců hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), tedy hnutí, které založil Tomio Okamura po odchodu z Úsvitu,“ dodala agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám