Hlavní obsah

Průzkum: Češi polevili v opatřeních proti covidu

Lidé v Česku v červnu polevili v opatřeních proti šíření nemoci covid-19. Většina už neomezovala setkávání, ještě v květnu to dělalo 70 procent. Klesl i podíl lidí, kteří dodržovali další opatření.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ústa i nos si ale i tak dále zakrývalo 84 procent a zhruba dvě třetiny méně cestovaly veřejnou dopravou. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky včera poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Jen mírně se snížil počet lidí, kteří dodržovali zvýšenou hygienu. Klesl z květnových 91 procent na 89 procent v červnu. U roušek na veřejnosti se podíl lidí snížil na 84 procent z květnových 94 procent. Cestování veřejnou dopravou v červnu omezovalo 65 procent lidí, v květnu 72 procent.

Na 52 procent z květnových 66 procent klesl podíl lidí, kteří méně nakupovali v obchodech. Setkávání s rodinou, přáteli, kolegy nebo obchodními partnery omezovalo v červnu už jen 46 procent dotázaných.

Téměř třetina lidí ignoruje rady lékařů

Domácí

Opatřením proti šíření nemoci se nadále více věnovaly ženy než muži. „Vyšší podíl dodržování u většiny zmíněných opatření jsme zaznamenali u lidí ve věku od 55 let výše, zejména pak u lidí nad 65 let,“ uvedli autoři průzkumu.

Reklama

Výběr článků

Načítám