Hlavní obsah

Protilátky po covidu nejsou vypovídající. Nechte se očkovat, radí lidem odborníci

Právo, Kristýna Šopfová

I po prodělání covidu nebo s naměřenými protilátkami by se měli lidé nechat očkovat. Na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví se na tom shodli odborníci z řad imunologů, vakcinologů i infektologů.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Očkování v senegalském Dakaru

Článek

Protilátky podle nich neznamenají imunitu a jsou známy případy, kdy se lidé znovu nakazili. Navrhnout změnu podmínek pro bezinfekčnost proto nechtějí.

Nadále se tak mohou lidé prokazovat jen oficiálním dokladem o prodělané nemoci, ukončeným očkováním nebo negativním testem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale nechává diskusi otevřenou.

„Je to široká odborná debata. Jsou různé názory a shodli jsme se s premiérem, že chceme v debatě pokračovat,“ řekl v pátek Vojtěch novinářům. Zástupci odborných společností v tom ale mají jasno. „Přítomnost protilátek neznamená, že protilátky chrání,“ vysvětluje imunolog Ilja Stříž.

Z protilátek by nemělo být politikum, říká Vojtěch

Domácí

„Protilátky jsou jedním z rysu imunitní odpovědi. Abychom dobře měřili imunitu a zda je ten dotyčný chráněn, museli bychom vyšetřovat paměťové buňky, které jsou například v kostní dřeni, a to je těžce zjistitelné,“ dodává náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

Také proto podle ní dává smysl zjišťovat jejich hladinu jen ve chvíli, kdy se člověk chystá darovat rekonvalescentní plazmu nebo má před vakcinací podezření na probíhající covid, ale test má negativní.

Vakcína neohrožuje

Očkování nemá podle vakcinologa Romana Chlíbka nebo infektoložky a primářky Nemocnice na Bulovce Hany Roháčové škodlivý účinek na zdraví těch, kteří mohli nemoc nevědomky prodělat a mají vyšší protilátky.

„Řada lidí prodělá infekci tak, že o ní nevědí, a my je pak naočkujeme, není to nějak na škodu, nějaká kontraindikace,“ řekla Roháčová s tím, že si lidé u žádné vakcíny neměří předem protilátky. Ať už jde o chřipku, nebo třeba klíšťovou encefalitidu.

Vojtěch: Povinné očkování teď není možné prosadit

Domácí

„Neděje se u žádného očkování, že bychom prvně vyšetřili protilátky, a podle toho rozhodli, jestli budeme očkovat, nebo ne,“ doplnil Chlíbek. Bez ohledu na protilátky mají lidé dostat obě dávky vakcíny, pokud tedy nejde o jednodávkový Janssen. Výrobce podle Vašákové ani neumožňuje aplikovat jen první dávku.

„Doporučení je, aby se očkovat samozřejmě nechali. Kombinovaná imunita dosažená proděláním plus očkováním je vůbec nejlepší,“ řekla Koziar Vašáková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám