Hlavní obsah

Protikorupční sdružení si posvítí na volební kampaně

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební kampaně budou tentokrát pod mimořádným drobnohledem. Došlápnout si na ně chce nevládní organizace Transparency International (TI), která bude mapovat nejen rozsah kampaní a jejich účty, ale také politické a profesní medailonky lídrů kandidátek i zákulisních hráčů.

Foto: Petr Horník, Právo

David Ondráčka z Transparency International.

Článek

Strany nemají ze zákona žádnou povinnost průběžně zveřejňovat informace o financování kampaní. Pouze musejí překládat výroční zprávy, ale až po volbách, vždy k 1. dubnu dalšího roku.

Šéf TI David Ondráčka si postěžoval, že poslanecký návrh zákona o financování politických stran je velmi mírný, a kromě toho po rozpuštění Sněmovny spadne pod stůl.

Strany a hnutí tedy opět nebudou muset během klání zveřejňovat sponzorské dary, příspěvky ani další informace, třeba kdo jsou jejich poradci, stratégové a agentury, se kterými spolupracují, nebo nejrůznější firmy, které se přímo podílejí na kampani.

„Oslovíme ale všechny strany s tím, aby nám tyto informace poskytly. Buď nás pošlou do háje, anebo nám je v nějaké podobě dají. Budeme sledovat i jejich oficiální weby a oficiálně zveřejňované údaje a z nich se pokusíme udělat porovnání toho, co strany skutečně zveřejňují a do jaké míry podrobnosti,“ řekl Ondráčka.

Sesypou se na ně

Podle něj bude TI sepisovat životopisy všech klíčových lidí kolem kampaní včetně volebních a finančních manažerů, popisovat jejich konexe a vytvářet rešerše kauz, ve kterých daní lidé figurovali. V rámci možností se pokusí sledovat i akce v regionech. Připouští, že mohou šlápnout do vosího hnízda jako při prezidentské volbě. „Kampaň bude mimořádná – očekávám největší míru hysterie, jakou jsme v politice zažili. Tady se bude bojovat o demokracii, parlament a o lid ve velkém. A budou nám vyčítat, že jsme zveřejnili tohle a uteklo tohle, ale budeme se snažit si udržet odstup,“ věří si Ondráčka.

Podle něj by mohl být zajímavým poučením pro politiky, kteří odmítají omezování kampaní, nový hráč na politickém kolbišti v podobě miliardáře Andreje Babiše (ANO), který se oproti svým sokům může chlubit „neomezenými prostředky“.

„Strany tomu takřka nemohou konkurovat. Anebo mohou, ale pak z toho bude spirála neviditelných dalších výdajů. A tak by si měly uvědomit, že odpor proti institucionálnímu přezkumu a limitům kampaní je pro ně samotné kontraproduktivní,“ řekl Ondráčka.

Snahy o transparentní volební účty totiž podle něj nejsou tak zásadní, jako je zavedení nezávislého úřadu, který by veškeré výdaje a příjmy ve volebním boji kontroloval i uděloval sankce.

Pomalý Senát

Například na Slovensku se platí až desetinásobek částky, jejíž původ nebyl prokázán. Ale to chybí i u prezidentské volby.

Ondráčka připomněl, že ani půl roku po volbách Senát neprovedl revizi účtů, což mu ze zákona náleží. Teprve v úterý vybral auditní firmu, která se kompletním vyúčtováním probere. Jde o společnost Apogeo a provede audit za 75 tisíc korun. Nicméně i kdyby narazila na podvody, zákon žádný trest neumožňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám