Hlavní obsah

Proti brexitu je 60 procent Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři z pěti Čechů si nepřejí, aby Velká Británie vystoupila z Evropské unie. Opačný názor zastává 22 procent lidí. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Britové budou o setrvání v Unii hlasovat v referendu ve čtvrtek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jaký výsledek referenda o brexitu si Češi přejí

Článek

Pokud by podobnou možnost měli občané České republiky, vyslovila by se pro setrvání v osmadvacítce necelá polovina z nich, uvedl rozhlas.

V souvislosti s takzvaným brexitem, tedy odchodem Londýna z Unie, se Češi obávají především ekonomických dopadů. Lidé mají strach hlavně ze ztráty pracovních míst a omezení exportu.

Výsledky průzkumu podle rozhlasu ukazují, že vystoupení Británie z evropské osmadvacítky si nepřejí voliči většiny českých parlamentních stran, zejména opoziční TOP 09 a trojice koaličních stran – ANO, ČSSD a lidovců. Naopak nejsilnější skupina příznivců brexitu je u voličů Úsvitu, komunistů a ODS.

Pokud by se referendum o setrvání v unii konalo v Česku, hlasovalo by podle Medianu pro možnost zůstat 49 procent respondentů.

Naopak pro odchod ČR z EU by se vyslovila více než třetina dotázaných, zatímco 12 procent by se referenda nezúčastnilo a zbytek dotázaných nedokázal odpovědět. Po odečtení odpovědí respondentů vylučujících svou účast v referendu by vyhráli stoupenci setrvání Česka v unii v poměru 59 ku 41.

Anketa

Jste pro setrvání Velké Británie v EU?
Ano
31,2 %
Ne
68,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7068 čtenářů.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související témata:

Související články

Příznivci setrvání Británie v EU posilují

Dva průzkumy veřejného mínění v pondělí naznačily, že příznivci setrvání Británie v Evropské unii získali po čtvrteční vraždě britské poslankyně Jo Coxové...

Výběr článků

Načítám