Hlavní obsah

Propuštěný vrah Pechanec chce být starostou Svitav

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až svitavští voliči otevřou obálky s volebními lístky, zřejmě se většina z nich zastaví u jednoho jména: Vlastimil Pechanec. Osmatřicetiletý dělník kandiduje jako lídr hnutí Za bezpečné Svitavy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vlastimil Pechanec u soudu v roce 2015

Článek

Hodně lidí ve Svitavách to ale vidí jako paradox. Pechanec byl totiž pravomocně Krajským soudem v Hradci Králové odsouzen na 17 let za rasově motivovanou vraždu Roma Oty Absolona, ke které došlo na letní diskotéce v červenci roku 2001.

Pechanec svou vinu nikdy nepřiznal a pro ultrapravici byl až do svého podmínečného propuštění v červnu 2014 hrdinou a obětí justiční mašinerie.

Každoročně se konal protestní pochod nejprve skinů, později členů a příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Trasa vedla vždy přes sídliště, kde žije nejvíce svitavských Romů, a stohlavý dav skandoval: Cikáni do práce! Průvod s vlajkami a transparenty vždy končil na svitavském náměstí, kde byly čteny Pechancovy dopisy z vězení.

Pechanec kandiduje jako člen a nominant DSSS. S veřejností a médii nekomunikuje, jeho příznivci z ultrapra­vého spektra o něm ale dobře vědí.

Teď údajně ukážou svou sílu

„Měl kandidovat už před dvěma roky na hejtmana, pak za něj byla jeho matka. Byl to jen test, teď ve Svitavách ukážeme svou sílu,“ řekla Právu členka DSSS ve Svitavách, matka dvou dětí.

Pechancovu kandidaturu po­tvrdil Jiří Štěpánek, výkonný místopředseda DSSS. „V podzimních komunálních volbách se bude o místa zastupitelů ucházet přes 400 našich vlastenců,“ tvrdil Štěpánek.

Lídři ostatních stran ve Svitavách Pechance nepovažují za vážného soupeře. „Myslím, že se do zastupitelstva nedostane. Na kandidátce Pechancova hnutí je jen nějakých devět lidí,“ konstatoval Právu současný starosta Svitav David Šimek, lídr Sdružení pro město Svitavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám