Hlavní obsah

Propuštěný úředník se soudil s Plzní, město ho muselo znovu zaměstnat

Právo, Jan Švábek

Poté, co úředník plzeňského magistrátu Pavel Chalupský založil odbory, dostal od města výpověď. O rok později Plzeň po jeho dopise zrušila konferenci k projektu ministerstva vnitra. Obě strany se téměř pět let soudily. Teď radnice úředníka znovu zaměstnala.

Foto: Jan Švábek, Právo

Pavel Chalupský před plzeňskou radnicí. Propuštěný úředník vyhrál dva soudní spory s městem.

Článek

Bývalý elitní kriminalista Pavel Chalupský rozhodně nepatří mezi neviditelné zaměstnance plzeňské radnice. Pro město začal pracovat v roce 2009 jako koordinátor projektu Bezpečné město, který byl pilotním projektem ministerstva vnitra. Jeho cílem bylo zajištění bezpečnosti na území metropole a koordinace bezpečnostních složek.

Odbory, pak konec

Spolupráce ale skončila v roce 2013, kdy Chalupský se svými kolegy založil odbory. Dva týdny poté podle něho plzeňští radní rozhodli, že je pozice koordinátora projektu Bezpečné město nepotřebná. Vzápětí pak Chalupský dostal výpověď. Situace gradovala o rok později, kdy město zrušilo konferenci k pátému výročí projektu. [celá zpráva] Podle exradního pro bezpečnost Roberta Houdka (ODS) tak učinilo právě kvůli Chalupskému.

Ten před konferencí poslal na radnici dopis, že vlastní logo a název Bezpečného města. Minulé vedení radnice si totiž ochrannou známku nezaregistrovalo, ačkoliv prý Chalupský na problém upozorňoval. Houdek zrušení události vysvětlil tím, že logo a název projektu byly na materiálech k události, takže by úředník mohl požadovat peníze za jejich užití.

Vracím se zpět na původní pozici
Pavel Chalupský

Díky tomu se obě strany dostaly do dvou soudních sporů. Chalupský žaloval magistrát kvůli neplatné výpovědi, město zase po Chalupském chtělo 121 tisíc korun za zrušenou konferenci. Soudy v obou případech rozhodly ve prospěch Chalupského.

„Vracím se zpět na původní pracovní pozici,“ řekl Právu Chalupský, který dnes své propuštění vnímá jako politické rozhodnutí. „Politici nechtěli, aby tam kvůli nám vznikla další odborová organizace. Vnímali nás jako tři bývalé policisty, kteří mohli koukat pod pokličku. Chtěli jsme hájit práva a zájmy zaměstnanců nebo sledovat, jak magistrát hospodaří s penězi,“ vysvětlil. Zároveň také poukázal na to, že by za jeho nezákonné vyhození, najmutí externí právní firmy a zrušenou výroční konferenci měl někdo nést odpovědnost.

Počítá se ušlá mzda

Dnes má bezpečnost v kompetenci primátor Martin Zrzavecký (ČSSD), který do funkce nastoupil až v roce 2014, kdy ve funkci vystřídal nynějšího poslance Martina Baxu (ODS). Primátor Právu potvrdil, že město úředníka znovu zaměstnalo.

„Připravujeme podmínky pro jeho práci, vybavujeme kancelář a zajišťujeme telefony. Tajemník mě informoval, že se také dopočítává ušlá mzda. Nyní neznám další postup, ale myslím si, že příběh tímto končí,“ sdělil Zrzavecký, podle kterého si hledáním viníka město nijak nepomůže. „Věc už tím zpět nevrátíme,“ sdělil Zrzavecký.

Projekt Bezpečné město nadále funguje a slovy primátora se posunul o kus dál. „Fungují nám portály, změnili jsme logo, protože jsme nemohli čekat na rozhodnutí Úřadu pro průmyslové vlastnictví, a také se změnila struktura projektu. V některých lokalitách máme okrskové strážné, kteří na úřad a na městskou policii přenáší podněty od občanů,“ vysvětlil primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám