Hlavní obsah

Propagaci Schillerové na sociálních sítích už řeší policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propagací ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) na sociálních sítích se zabývá policie. Podle žalobce existuje podezření, že mohlo dojít k porušení povinností při správě cizího majetku. Audit, který zadal nástupce Schillerové Zbyněk Stanjura (ODS), odhalil zneužití zdrojů ministerstva k prezentaci ministryně.

Foto: Facebook Aleny Schillerové

Fotka z profilu Aleny Schillerové

Článek

Obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek řekl webu Neovlivní.cz, že mohlo jít o podezření na porušení povinností při správě cizího majetku. Podle auditu ministerstva financí byli zaměstnanci úřadu, kteří tvořili obsah sociálních sítí Schillerové, nestandardně placeni.

Lelek předal případ policii na základě několika trestních oznámení od občanů i z vlastní iniciativy. „Na základě informací z otevřených zdrojů jsem případ vyhodnotil sám a předal věc Národní centrále proti organizovanému zločinu,” uvedl žalobce. Podle něj je na policii, aby případ prověřila. NCOZ případ nekomentovala.

Stanjura se kvůli auditu fotek Schillerové obrátil na dohledový úřad

Domácí

V době, kdy Schillerová ministerstvo vedla, zaměstnával resort profesionálního fotografa a kameramana, kteří se starali o prezentaci ministryně. Ta veřejnost na sociálních sítích zahrnovala záběry, které podle kritiků sloužily především k její osobní prezentaci.

„Za mě je to jednoznačné zneužití zdrojů ministerstva financí k vlastní sebeprezentaci. Výsledkem je ohromné množství fotek a videí, ke kterým nemá ministerstvo žádný přístup a které se v mnoha případech ani netýkají jeho agendy,” komentoval Stanjura výsledky auditu.

Stanjura k ansámblu Schillerové: Takto už se vyhazovat oknem peníze nebudou

Domácí

Stát za platy fotografa a kameramana zaplatil od září 2020 do konce loňského listopadu 1,93 milionu korun, s odvody na zaměstnance 2,5 milionu.

Schillerová oponovala, že šlo o propagaci činnosti ministerstva, a argumentovala tím, že část fotek „s osobnějším charakterem” platilo hnutí ANO.

Stanjura se již dříve obrátil na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚOHPS), aby bylo vyšetřeno, zda byla dodržena pravidla pro financování volební kampaně před loňskými sněmovními volbami.

Fotky s pávem platilo hnutí ANO, tvrdí Schillerová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám