Hlavní obsah

Promořování v Česku jede na plné obrátky. Jsme ve světové špičce

Novinky, alt

Promořování obyvatel koronavirem, které bylo v začátcích epidemie zmiňováno jako možná cesta z krize, byť nežádoucí, se v České republice pomalu stává realitou. Země patří, co se týče počtu prodělaných nákaz na milion obyvatel, do světové špičky. Ze států, kde není číslo deformováno mizivým počtem obyvatel, ji předběhla jen Černá Hora.

Článek

Pokud se do statistik započtou i ministáty jako Andorra a Gibraltar, kde žije 77 000 respektive 33 000 obyvatel, je Česko čtvrté.

V zemi nákazou prošlo či prochází podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví 1 284 288 lidí. To je podle údajů serveru worldometers 119 777 lidí na milion obyvatel. V Černé Hoře je toto číslo 123 373 na milion obyvatel. Čísla nad 80 00 mají například Spojené státy, Izrael nebo Slovinsko.

Například ve Velké Británii je ale toto číslo téměř poloviční, 61 575 na milion obyvatel, v Itálii je to „jen” 49 274 lidí na milion obyvatel.

Nákazu prodělalo mnohem více lidí

Celkový počet lidí, kteří nákazou už prošli, je navíc zřejmě mnohem vyšší, než uvádějí statistiky.

Čím více lidí nákazou projde, tím těžší cestu má pro další šíření. Vědci hovoří o tom, že virus lehce zpomaluje, pokud je promořena třetina lidí, pokud nákazu prodělá 60 až 70 procent lidí, lze mluvit o kolektivní imunitě, řekl dříve epidemiolog Rastislav Maďar.

Prymula: Covid už mohly mít minimálně tři miliony Čechů

Domácí

Epidemiolog Roman Prymula už v lednovém rozhovoru pro Novinky odhadoval, že covid už tehdy mohly prodělat minimálně tři miliony lidí. Lze předpokládat, že číslo se ještě od ledna mohlo navýšit. Mnoho nákaz totiž probíhalo a probíhá bezpříznakově.

Srovnatelné země

Z evropských států, které jsou počtem obyvatel srovnatelné s Českem, má Portugalsko 79 000 nakažených na milion obyvatel, Belgie 66 900, Švédsko 66 587, Řecko 18 900.

I u nich samozřejmě platí, že každá země jinak testuje a faktický počet nakažených může být jiný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám