Hlavní obsah

Prokletý Ústecký kraj: problémy se členy mají i Věci veřejné

Právo, Jan Rovenský
Ústí nad Labem

Ústecký kraj zřejmě obchází prokletí, alespoň co se týče politických stran a jejich členů. Po velrybářských snahách v ODS a zprávách o podivných náborech nových straníků v ČSSD možné potíže přiznává i nováček ve vysoké politice, Věci veřejné (VV). Ty totiž na základě oznámení svých příznivců provedly v regionu audit, který ukázal, že se ve straně snaží uchytit pochybní podnikatelé.

Foto: Petr Horník, Právo

VV při zahájení volební kampaně. Ilustrační foto

Článek

Potenciální riziko pro VV může představovat až 47 lidí, tedy skoro třetina. „Audit byl zadán na přelomu dubna a května. Přišly podněty od našich příznivců, véčkařů, že existuje podezření, že se do strany snaží dostat do komunální politiky lidé propojeni s byznysem nevalné pověsti,“ sdělil ve čtvrtek Právu předseda poslaneckého klubu Josef Dobeš, který ve straně odpovídá za personální otázky.

Strana celkem prověřila 156 členů, které rozdělila do čtyř kategorií A, B, C a D. V nejvíce rizikové kategorii D je osm lidí, upřesnil Dobeš. Podle něj k podobným auditům v dalších krajích nedošlo, jelikož k tomu nepřišel podnět.

„Drtivá většina členů je v kategorii A, tedy jde o neproblémové osoby. Kategorie C mě dvakrát nezneklidňuje, především je třeba řešit těch osm lidí v kategorii D. Tam informace, že do naší strany vstupují lidé, kteří chtějí propojit komunální politiku s pochybnými firmami, byly nepochybně pravdivé,“ vysvětlil Dobeš.

ABL členy neprověřovala

Při prověřování VV vycházely z veřejných zdrojů, z členské základny, z informací o důvěryhodnosti lidí z regionu. „Něco se ukázalo jako spekulativní, ale u osmi lidí se propojilo několik poměrně závažných informací, které budeme řešit v pondělí na radě VV,“ dodal Dobeš. O konkrétních jménech s ohledem na citlivost situace nechtěl mluvit.

Podle něj VV sbírají informace k auditu na základě místních zdrojů. Na dotaz, zda audit neprováděli pracovníci společnosti ABL, která donedávna patřila poslanci a vyjednavači za VV Vítu Bártovi, odpověděl, že ne. „Není problém, aby auditoři působili v terénu či aby získávali informace od místních lidí. Mikroskopicky se zaměří na oblast a pečlivě se jí věnují,“ podotkl Dobeš.

Prvotní obranou, jak strana zamezí tomu, aby o důvěryhodnosti jejích členů nerozhodovaly jen sousedské pomluvy, jsou prý tři podmínky pro vstup do VV – tedy čistý trestní rejstřík, uchazeč nesměl být členem KSČ a podnikatelé musejí řádně platit sociální a zdravotní pojištění.

„Nezkoumáme každého člena hlouběji, než stanovují tyto podmínky. Ve chvíli, kdy začnou přicházet informace a říkají, vy máte čekatele či člena, který má takovou a takovou pověst a stojí za ním takové a takové kauzy a hrozí, že když se dostane do komunální politiky, bude preferovat svoje firmy, tak to začneme prověřovat,“ doplnil Dobeš.

Oznámení však prý nijak nesouvisí s vyškrtnutím Josefa Horvátha z kandidátky těsně před volbami. Podle VV totiž vedl individuální kampaň, načerno vylepoval plakáty a neuvedl, že dostal podmínku za podvod. Horváth poté ostře kritizoval VV a vyzval své voliče, aby hlas dali ČSSD. VV obvinil z toho, že mají v politice zcela jiné záměry, než oficiálně uvádějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám