Hlavní obsah

Projekt HateFree úplně nekončí, Česko by muselo vracet peníze z Norských fondů

Novinky, bja
Praha
Aktualizováno

Projekt Hate Free by měl na konci dubna podle ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD) skončit. Vláda ho ovšem musí nějakým způsobem udržovat, protože byl financován z Norských fondů. V opačném případě by se totiž musely vracet dotace ve výši až 32 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka

Článek

Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti stála téměř 40 miliónů korun, vyplývá z webu Agentury pro sociální začleňování. Z této částky šlo osm miliónů korun ze státního rozpočtu prostřednictvím Úřadu vlády a zbytek byl z Norských fondů.

Kampaň se skládá z několika projektových aktivit, jejichž součástí je právě projekt HateFree Culture. Ačkoli je na webu také uvedeno, že projekt končí v dubnu 2017, je tam douška o udržitelnosti.

„Odbor pro sociální začleňování (Agentura) bude hledat zdroje pro financování aktivit mediální kampaně HateFree Culture i po ukončení projektu,” píše se na webu Agentury pro sociální začleňování.

Doba udržitelnosti u Norských fondů trvá obvykle pět let. Jak Novinky upozornil Chvojka, u projektu HateFree by měla udržitelnost trvat pouze do konce roku.  V případě, že se lhůta nedodrží, stát musí dotace vracet, a to až v plné výši jejich čerpání.

Chce srozumitelné kampaně

Zřejmě i proto se v úterý ministr pro lidská práva Chvojka sešel se zástupci projektu. V tiskové zprávě vydané po schůzce uvedl, že udržitelnost bude zajištěna podle pravidel.

Další schůzka se uskuteční za dva týdny, sdělil Novinkám koordinátor projektu HateFree Lukáš Houdek. „Závěr jednání s panem ministrem je, že projekt financovaný z takzvaných Norských fondů logicky končí na konci dubna. V horizontu dvou týdnů se znovu sejdeme a budeme mluvit o podobě jeho udržitelnosti,” uvedl Houdek.

Chvojka tvrdí, že je třeba klást důraz na účinnost kampaní proti rasismu a násilí z nenávisti. Argumentace by podle něj měla být srozumitelná nejen intelektuálům a studentům, ale všem lidem, kteří se na internetu pohybují.

„Nemá jít o přesvědčování přesvědčených,“ řekl Chvojka a pokračoval: „Ale o práci s běžnými lidmi, o vysvětlování, že se s takovým násilím může potkat leckdo, protože odněkud pochází nebo nějak vypadá.”

Následujících osm měsíců tedy bude podle ministra čas pro hodnocení projektů a podávání nových projektových žádostí. Během nich ministr se svým týmem vyhodnotí končící projekt. A bude pracovat na zadání projektu nového.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám