Hlavní obsah

Prohlédněte si salónní vůz historické primátorské tramvaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přesně před 140 lety, 23. září 1875, byl zahájen pravidelný provoz městské hromadné dopravy v Praze. Do ulic poprvé vyjela, jako první vůz MHD, takzvaná koňka. Mezi další nezapomenutelné historické tramvaje patří například populární tramvaj T3, nebo tramvaj primátorská.

Luxusní primátorská tramvajVideo: Novinky

 
Článek

Jednou z ozdob sbírek Muzea městské hromadné dopravy v pražských Střešovicích je primátorská tramvaj s evidenčním číslem 200. Zelenkavý vůz zdobí secesní prvky, na jejichž krásné podobě je vidět rukopis věhlasného architekta Jana Kotěry, podle jehož návrhu tramvaj byla vyrobena.

Původně salonní motorový vůz vyrobila z propagačních důvodů smíchovská továrna Ringhoffer. Firma se jím prezentovala na Světové výstavě v Paříži v roce 1900. K cestám po městě ji posléze využíval primátor i pražští radní.

Tramvaj měla atypické uspořádání interiéru, jemuž dominoval secesní nábytek. V padesátých a šedesátých letech minulého století byl vnitřek předělán, tramvaj dostala nový modrý nátěr a sloužila pro vyhlídkové jízdy mateřských škol.

„Pro potřeby školek a škol byly uvnitř uspořádány podélné lavice. Na zadní plošině byl udělán záchůdek, bedna s pískem a dva otvory pro nenadálé případy. Svou jedinečností přitahovala i filmaře a v roce 1961 měla hlavní roli ve filmu Pohádka o staré tramvaji, kde dostala jméno Terezka,“ uvádí vedoucí jednotky Historická vozidla vozovny Strašnice Milan Pokorný.

Od konce 70. let byla v rukou muzejníků a mechaniků ze Střešovic, kteří ji navrátili původní historický vzhled interiéru z kavkazského ořechu, do kterého byl podle fotografií znovu vyroben secesní nábytek. Na opravě vozu pracovali přes třicet let.

Lokomotivy pro posun železničních vozů

Další raritou střešovického muzea je elektrická posunovací lokomotiva č. 4072. V letech 1951 až 1952 si pražský dopravní podnik vlastními silami postavil dvě elektrické lokomotivy ev. č. 4071 a 4072. Užívaly se pro posun železničních vozů na kolejišti dílen dopravního podniku v libeňské Rustonce.

Posunovací lokomotiva 4072Video: Novinky

Pražský dopravní podnik letos oslavil nejen 140. výročí vzniku pražské MHD, ale autobusovým průvodem si připomněl v červnu také 90. výročí zahájení pravidelné autobusové dopravy. Ta začala jezdit v roce 1925. První autobus sice vyjel již v roce 1908, avšak jejich provoz byl na řadu let přerušen.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Tramvaj v Praze

Dopravní podnik si výročí připomenul v sobotu kolonou historických kolejových vozidel.

Oslavy 140. výročí městské hromadné dopravy v PrazeVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám