Hlavní obsah

Program Antivirus A se prodlouží do konce srpna, odklepla vláda

Novinky, ber
Praha

Stát bude firmám vyplácet příspěvky na náhrady mezd zaměstnancům v karanténě či v provozech s nařízeným uzavřením až do konce srpna. V pondělí to schválila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

„Prodloužení Antiviru A jsme právě schválili na vládě. Sice už se vracíme do normálu, některá omezení ale stále trvají a některé podniky kvůli tomu stagnují,” uvedla na Twitter ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Antivirus má tři programy, tedy A, B a C. V rámci Antiviru A vyplácí stát zaměstnavatelům příspěvek na mzdy zaměstnanců, kteří jsou v karanténě, a to ve výši 80 procent. Stejnou částku přispěje i na plat zaměstnanců, kteří pracují kvůli koronaviru v dočasně uzavřených podnicích.

Firmám do 50 zaměstnanců odpustí stát sociální odvody, odklepli poslanci

Domácí

Minulý týden rozhodla vláda i o prodloužení Antiviru B. V rámci něho přispívá stát na mzdy zaměstnanců při omezení výroby a služeb kvůli výpadku pracovníků a surovin či kvůli poklesu poptávky, a to ve výši 60 procent.

Oba příspěvky se vypočítávají ze superhrubé mzdy. Doposud stát vyplácel příspěvky za období od vyhlášení nouzového stavu, tedy od 12. března, do konce dubna. Většina provozoven by pak podle vládou představeného harmonogramu měla znovu začít fungovat 25. května.

V rámci programu Antivirus C odpustí stát firmám do 50 zaměstnanců sociální odvody. Tento návrh ale ještě neposoudil Senát a nepodepsal ho prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám