Hlavní obsah

Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu

• Aktualizováno
Novinky, jam, ven, ber

Vláda se shodla na tom, že požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o měsíc, tedy do 3. prosince. Poslanci budou návrh řešit v pátek. Nouzový stav byl kvůli špatné epidemiologické situaci vyhlášen 5. října a skončit by měl zatím 3. listopadu.

Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavuVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Kabinet v úterý projednal návrh Poslanecké sněmovně na prodloužení nouzového stavu a rozhodl, že o prodloužení požádá. „Sněmovna projedná naši žádost v pátek od 9. hodiny a pevně doufám, že pochopí vážnost situace a žádost schválí. Je to důležité pro ochranu zdraví a životů našich spoluobčanů,“ oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že vláda se v boji s pandemií covidu bez nouzového stavu neobejde.

Prodloužení nouzového stavu? Opozice by chtěla dřív vědět, čím se vláda řídí

Domácí

Ten by měl zatím skončit 3. listopadu, pokud ale zákonodárci schválí prodloužení, bude platit až do 3. prosince. Nouzový stav usnadňuje kabinetu přijímání opatření.

„Opatření, která jsou nyní přijímána, jsou natolik silná, že je korektnější, když jsou vyhlašována v nouzovém stavu,“ osvětlil nutnost prodloužení ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Jinak by se mohlo stát, že by stejně jako na jaře soudy některá opatření zrušily pro nezákonnost, tehdy šlo například o omezování pohybu.

Opatření nemusí kopírovat nouzový stav

Prymula také na dotaz doplnil, že prodloužení nouzového stavu neznamená, že platnost všech zavedených protiepidemických opatření nemusí nutně kopírovat dobu nouzového stavu.

„Opatření musí být v souladu s nouzovým stavem, neznamená to však, že musí platit po celou dobu. Opatření se budou odvíjet od konkrétních čísel a jakmile začne docházet k poklesu a bude to možné, tak některé budou moc být odvolána nebo zmírněna,“ dodal ministr.

Cílem je snížit reprodukčního čísla na hodnotu 0,8, což se zatím nedaří.

Rozhodněme o návratu žáků do škol hned, vyzývá Plaga

Domácí

Poslanci by o vládním návrhu měli diskutovat v pátek. Kabinet smí nouzový stav vyhlásit na dobu 30 dní, o případné prodloužení o další měsíc musí vláda požádat zákonodárce, kteří musí návrh schválit. Před zhruba týdnem opoziční strany kritizovaly vládu za komunikační zmatky a nedostatečné zdůvodnění požadavku na prodloužení stavu, avšak kvůli aktuálnímu nepříznivému vývoji nejsou v zásadě proti.

Nouzový stav v Česku platil již na jaře, kdy probíhala první vlna pandemie covidu. Tehdy byl zaveden v době od 12. března do 17. května.

Nákazy z bytových večírků? Čísla nemáme

V pondělí vláda také znovu zpřísnila vydaná opatření proti šíření koronaviru, platit začnou od středy. Mezi devátou večerní a pátou ranní lidé nesmí vycházet mimo své domovy, výjimkou jsou pouze cesty související s prací, urgentní nouzové případy a venčení psů do vzdálenosti 500 metrů od domova.  Prymula nařízení obhajoval tím, že se lidé i přes zavřené restaurace a hospody scházejí na domácích večírcích.

V neděli, ať si zajdou na procházku do lesa, ne do obchodu.

Jak moc se však domácí páry na počtu nově nakažených podílejí, však vláda netuší. „Přesná čísla logicky nemáme. Když máme 50 lidí, kteří se na večírku opravdu nakazili, tak to přizná tak deset z nich. Ukazuje se i při šetření, že lidé nechtějí vždy říci, s kým se potkali a od koho se nakazili. Takže v tom je samozřejmě velká míra nepřesnosti,” připustil.

Přehledně: Jaká zpřísňující opatření platí od středy

Domácí

Vláda také od středy omezila prodejní dobu. Všechny obchody musí zavřít v osm večer, výjimkou jsou například lékárny nebo výdejová okýnka restaurací. Úplně uzavřené pak musí zůstat obchody v neděli. Opatření má podle Prymuly lidi odradit od zbytečných cest do obchodů.

„Lidé, kteří teď nemají moc šancí chodit jinam, za sportem, kulturou, tak chodí nakupovat, často úplně zbytečně. Myslím, že stačí nakoupit dvakrát za týden, že tam lidé nemusí chodit každý den. V neděli, ať si zajdou na procházku do lesa, ne do obchodu,” prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám