Hlavní obsah

Proč nemohli studenti položit květiny na Albertově, nechápou politici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Skutečnost, že policie v úterý neumožnila studentům zapálit svíčku u pamětní desky na pražském Albertově, kritizovali někteří politici. Policie prostor uzavřela kvůli tomu, že se tam za dvě hodiny měla konat demonstrace, na níž s projevem vystoupil prezident Miloš Zeman.

Foto: ČTK

Kvůli akci Bloku proti islámu a prezidenta ochranka dopoledne odmítla pustit studenty ke studentské pamětní desce na Albertově.

Článek

"Policie má za úkol, aby udržela pořádek a bezpečnost. Nechceme, aby docházelo k násilným střetům mezi příznivci jednotlivých názorů," reagoval na zastavení studentů premiér Sobotka.

Na Albertově se 17. listopadu 1989 shromáždili studenti, kteří pak pokračovali na Národní třídu, kde jejich demonstraci násilím rozehnaly bezpečnostní složky.

Kritické komentáře politiků odkazují na to, že v roce 1989 studentům ve vstupu na Albertov nikdo nebránil. "Musím s politováním konstatovat, že v listopadu 89 studenti na Albertov mohli. Hanba," konstatoval na Twitteru lidovecký europoslanec Pavel Svoboda.

Jeho kolega za TOP 09 Jiří Pospíšil napsal na svůj Twitter: "Nepustit 17. listopadu studenty na Albertov, protože tam za dvě hodiny bude prezident Zeman, je nehoráznost."

Předseda ODS Petr Fiala, který je bývalým rektorem Masarykovy univerzity v Brně, považuje postup za zneuctění památky listopadových událostí. "Nevpustit studenty zapálit svíčky k pamětní desce je dalším pošlapáním Listopadu 89. Pokud to pořadatelé neví, tak dnes mj. slavíme svobodu," hodnotil opatření ve svém twitterovém příspěvku.

Mohli přijít jindy, brání se Hrad

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka studenti mohli přijít na Albertov jindy, než v době, kdy se blížil prezidentův projev. Studenti prý mohli "položit kytičku na Albertově kdykoliv mimo předem ohlášené shromáždění". "Takto jde jen a jen o pokus o mediální zviditelnění, průhlednou propagandistickou akci ku laskavému pošimrání antizemanovského mediálního mainstreamu. Nic více," uvedl Ovčáček na svém Facebooku.

Loni prezidenta Zemana na Albertově vypískali jeho odpůrci a házeli po něm vejce. Letos se na místě konala akce na podporu prezidenta, k níž se připojil Blok proti islámu. Zeman tak měl na Albertově vstřícné publikum. Podpořit ho přišlo několik tisíc lidí. Přišlo i několik odpůrců Zemana s transparenty vyzývající ke snášenlivosti, ti ale byli ve výrazné menšině. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Shromáždění na podporu Miloše ZemanaVideo: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám