Hlavní obsah

Problémem nebyl program, ale stíhaný Babiš, glosují politici krach jednání

Novinky, jas
Aktualizováno

Politici v reakci na krach jednání mezi ANO a ČSSD o budoucí vládě vesměs připomínají, že vzniku kabinetu s důvěrou nebrání ani tak programové neshody, jako osoba trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše (ANO). ČSSD po čtvrtečním nočním jednání oznámila, že jednání končí.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš (ANO)

Článek

Předseda ODS Petr Fiala míní, že pokus sestavit vládu by měl dostat po Andreji Babišovi někdo jiný. „Někdo, kdo představí plán a bude mít předpoklady vytvořit vládu v souladu s Ústavou. Ukončeme toto divadlo a vraťme se k pravidlům parlamentní demokracie,” vyzval. Klíč k řešení situace má podle něj hnutí ANO.

„Za 167 dnů od voleb A. Babiš nepochopil jednoduchou větu: 'Necelých 30 procent hlasů není většina',” shrnul šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Na Babiše jako viníka současného stavu ukázal nepřímo i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Andrej Babiš dělá, že maká, a přitom svými kroky činí opak a brzdí důležité zákony a práci ostatních,” uvedl a připomněl, že ve Sněmovně leží připravené zákony.

„Sněmovna zase usne a bude se tu kampaňovat na předčasné volby? To není řešení,” dodal.

Lidovci jsou podle svého předsedy Pavla Bělobrádka na předčasné volby připraveni, ale nevidí k nim důvod. „Jsou až poslední možností, přičemž jiné ještě nebyly vyčerpány,” tvrdí.

Rovněž podle místopředsedy lidovců Mariana Jurečky existuje několik možností k sestavení vlády. „Hnutí ANO ty možnosti zná. Je na nich, jak s nimi naloží a jestli dostane přednost zájem občanů nebo zájmy osobní,” uvedl.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík připomněl, že sociálním demokratům nešlo ani tak o ministerstvo vnitra, jak tvrdí Babiš, ale vadil jim trestně stíhaný premiér.

„Podle mě je tak viníkem krachu jednání hnutí ANO,” konstatoval a připomněl, že jednání ztroskotala na neústupnosti ANO.

Rovněž šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že problémem nebyly programové neshody, nýbrž osoba Andreje Babiše. „Prezident s minimální odpovědností k Ústavě a svojí zemi by teď pověřil druhým pokusem jiného politika. Co udělá ten náš, to ví jen on. Možná ještě Lavrov...,” odtušil s odkazem na ruského ministra zahraničí.

Jasno má o důvodech krachu jednání SPD. Její lídr Tomio Okamura, jemuž by vládní spolupráce s ANO konvenovala, tvrdí, že sociálním demokratům šlo pouze „o koryta pro pana Zaorálka, Chovance, Hamáčka a paní Valachovou”. ANO proto znovu pozval k jednání s SPD.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednání ANO a ČSSD o vládě zkrachovalo

Možnost, že vznikne vláda na půdorysu ANO a ČSSD, padla. Po čtvrtečním večerním jednání to ve Sněmovně oznámili zástupci obou stran. Hnutí ANO podle ČSSD...

Výběr článků

Načítám