Hlavní obsah

Problém ČR je korupce, lidé však vládě moc šancí na změnu nedávají

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina lidí má za největší problém České republiky korupci. Zhruba jen třetina Čechů si však myslí, že se s ní vláda Petra Nečase (ODS) upřímně snaží vést boj. Kabinet má důvěru jen čtvrtiny obyvatel, že se mu podaří míru úplatkářství v zemi snížit. Vyplývá to z prosincového průzkumu společnosti STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V průzkumu 57 procent respondentů deklarovalo bezpodmínečný souhlas s tvrzením, že korupce je jeden z největších problémů země. Ke stejnému názoru se pak spíše přiklání dalších 31 procent lidí.

Na otázku, zda se snaží Nečasova vláda „upřímně a poctivě o to, aby byly vyšetřeny velké případy tunelování, rozkrádání a korupce v naší zemi", odpovědělo kladně jen 34 procent dotázaných. Zhruba čtvrtina dokonce uvedla, že kabinetu jeho úsilí v boji proti korupci vůbec nevěří.

Bezmála tři čtvrtiny lidí navíc nevěří, že by nynější vláda mohla míru korupce snížit. Většina lidí je také skeptická k dosavadním úspěchům v tažení proti korupci v poslední době, 71 procent lidí nevidí ve společnosti v tomto ohledu žádnou změnu.

Průzkum proběhl na konci listopadu a v prvních dnech prosince, názory dotázaných tedy poslední kauza exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) nemohla ovlivnit.

Podíly odpovědí podle průzkumu STEM (v procentech)
Považujete Vy osobně za jeden z největších problémů naší země korupci?
Určitě anoSpíše anoUrčitě neSpíše ne
5731102
Snaží se vláda upřímně a poctivě o to, aby byly vyšetřeny velké případy tunelování, rozkrádání a korupce v zemi?
Určitě anoSpíše anoUrčitě neSpíše ne
6282640
Myslíte si, že se vládě podaří míru korupce výrazně snížit?
Určitě anoSpíše anoUrčitě neSpíše ne
4222747
Myslíte si, že v poslední době bylo u nás při pronásledování a trestání případů tunelování, rozkrádání a korupce dosaženo jistého pokroku?
Určitě anoSpíše anoUrčitě neSpíše ne
4252645

Reklama

Výběr článků

Načítám