Hlavní obsah

Pro zelené na Hradě nezbylo místo. Tak dlouhý stůl nemáme, rýpl si Jakl

Novinky, coe, vm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V neobvyklou slovní přestřelku se proměnila diskuse moderovaná Václavem Moravcem na ČT mezi předsedou zelených Ondřejem Liškou a tajemníkem prezidenta Ladislavem Jaklem. Předmětem hádky byl fakt, že nikdo ze Strany zelených nebyl pozván na slavnostní události týkající se podpisu odzbrojovací smlouvy Ruska a USA na Pražském hradě.

Foto: Novinky

Ondřej Liška a Ladislav Jakl

Článek

Liška si na začátku rozhovoru ve Speciálu ČT24 postěžoval, že žádný zástupce Strany zelených nebyl pozván k slavnostnímu podpisu smlouvy mezi americkým prezidentem Barackem Obamou a jeho ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem, který proběhl ve čtvrtek.

„Možná pan prezident počítal s tím, že máme s Barackem Obamou podobné názory na klimatické změny. Já si z toho mnoho nedělám. Považuji to za další se série šťouchanců vůči parlamentní Straně zelených,“ řekl na začátek ještě diplomaticky Liška.

Reakce Jakla však atmosféru rozhovoru diametrálně proměnila.

Ve Sněmovně je další spousta poslanců, myslím, že tak dlouhý stůl na Pražském hradě ani není, to by nám pak Hrad celý zezelenal
Ladislav Jakl

Na důvody nepozvání šéf prezidentské kanceláře Václava Klause řekl: „Parlamentních stran je ve Sněmovně už tak nepřehledný počet. Jednu Stranu zelených reprezentuje Liška a druhou Olga Zubová. Ve Sněmovně je další spousta poslanců, myslím, že tak dlouhý stůl na Pražském hradě ani není, to by nám pak Hrad celý zezelenal.“

A Jakl pokračoval: "Klíč k výběrů hostů neznám. Strana zelených nemá dostatečný počet poslanců, aby složila klub, navzájem se vylučují, přesně nevíme, kdo by měl dostávat pozvánky. Neznám žádný klíč, podle kterého byli zváni předsedové výborů. Nemáme jenom jednu parlamentní stranu."

Jacques pozvána nebyla, ostatní předsedové výborů ano

Podle něj chce Liška „jen zdůraznit velikost a nesmrtelnost své osoby“. Liškovi vadí, že předsedkyně sněmovního výboru pro evropské záležitosti Kateřina Jacques ze Strany zelených pozvána nebyla, přestože ostatní předsedové pozváni byli.

Liška na Jaklova slova reagoval: „Omlouvám se za své mírné vyjádření, hulvátství a neznalost pana Jakla nezná mezí. Máme nezařazené poslance, ti nemají klub, zelení mají, jsme parlamentní stranou, my byli zvoleni, na rozdíl od pana Jakla."

Liška v průběhu diskuse přiznal, že teprve nyní chápe, že nepozvání zelených nebylo protokolárním omylem.

"Ze slov pana Jakla vidím, že to byl úmyslný krok, který naznačil to, že nás prezident nebere v úvahu. Nejbližší spolupracovníci pana prezidenta jsou hulváti, ale také ignoranti. Nesmířím se s tím, příště vynaložíme dvojnásobek sil, aby nebyl prezident Klaus znovu zvolen,“ řekl Liška.

Roztržku dokonal Jakl slovy: „Vyskakovat si, urážet hlavu státu je už velká nouze,“ a dodal, že si zelení dělají "předvolební kampaň z toho, že někde nejsou pozváni".

Anketa

Byl přístup Hradu při nepozvání zelených na podpisové ceremonie korektní?
Ano, Hrad může zvát, koho chce
70,1 %
Ne, jelikož byli pozváni zástupci ostatních stran
17,9 %
Ne, Hrad by si neměl vyřizovat své účty tímto způsobem
12 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14724 čtenářů.

Reklama

Související články

Barack Obama a Dmitrij Medvěděv v Praze

Prezidenti USA a Ruska ve čtvrtek v Praze podepsali novou smlouvu, která obě země zavazuje snížit počty svých strategických jaderných hlavic. Smlouvu...

Výběr článků

Načítám