Hlavní obsah

Pro uprchlíky z hlavního nádraží vznikne stanové městečko. Není to trvalé ubytování, uvedl Rakušan

– Praha

V reakci na stovky uprchlíků, kteří se nachází na pražském hlavním nádraží, ve čtvrtek vznikne stanové město pro 150 lidí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to ve středu řekl novinářům. Podle zástupců hlavního města by se mělo nacházet v Troji.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Situace je neudržitelná. Nemůžeme si dovolit nechat spát děti někde na podlaze na nástupišti. Je to neetické, nehumánní. V té chvíli je úplně jedno, zda ti lidé mají nárok na dočasnou ochranu v ČR, nebo nemají,“ řekl Rakušan.

„Rozhodli jsme se po dohodě s panem primátorem (Zdeňkem) Hřibem (Piráti) a hlavním městem Praha, že vybudujeme stanové městečko pro nějakých 150 osob v této fázi,“ dodal Rakušan.

Uprchlíci spí na hlavním nádraží v Praze na zemi, nemají co jíst ani kde se umýt

Domácí

Zařízení bude společně zabezpečovat Správa uprchlických zařízení pod ministerstvem vnitra, hlavní město a podílet se budou také neziskové organizace, doplnil Rakušan.

Stát bude podle něj garantovat jídlo, sociální a hygienické zázemí. „To znamená dostatek toalet, nějaké přenosné koupelny,“ přiblížil šéf vnitra.

„Nejsou to uprchlické tábory“

Zdůraznil přitom, že to není podle něj tak, že by v ČR začaly vznikat uprchlické tábory. „Toto není trvalé ubytování,“ podotkl s tím, že se jedná o přístřeší pro lidi, jejichž příchod je dále prověřován.

Pohledem Thomase Kulidakise: Uprchlíci versus migranti z Ukrajiny

Komentáře

Mluvčí magistrátu Vít Hofman mezitím uvedl, že by se mělo nacházet v pražské Troji.

Rakušan však odmítl lokaci blíže komentovat. „Uvidíte to zítra. Zítra bude to stanové městečko existovat,“ řekl Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám