Hlavní obsah

Pro stavbu u hotelu InterContinental bylo vydáno územní rozhodnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé bývalého pražského hotelu InterContinental získali zatím nepravomocné územní rozhodnutí pro projekt úprav jeho okolí včetně novostavby na piazzettě pojmenované po Miloši Formanovi.

Foto: Vizualizace TaK Architects

Poslední návrh budovy Brand Store na náměstí Miloše Formana při rohu Bílkovy a Pařížské ulice.

Článek

Rozhodnutí v pátek vyvěsil stavební úřad Prahy 1 na úřední desce, je možné proti němu do 15 dní podat odvolání. Čtyřpodlažní prosklenou stavbu Brand Store na piazzettě odmítají někteří místní obyvatelé, politici i Česká komora architektů.

Hotel InterContinental v lednu 2019 přes svůj fond R2G koupili podnikatelé Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Představili projekt úprav okolí hotelu včetně nových veřejných prostranství a staveb. Odpor vzbudil plán na prosklenou novostavbu na rohu Pařížské a Bílkovy ulice. Podle kritiků a místních obyvatel má náměstí zůstat nezastavitelné.

Miloš Forman: Oscarový režisér a český rodák, který si splnil americký sen

Kultura

Stavební úřad však zaujal ke stavbě vstřícný postoj. „Stavební úřad konstatuje, že předloženým návrhem revitalizace dojde k rozšíření veřejného prostoru v území záměru na téměř 6000 metrů čtverečních, což považuje za přínos z hlediska urbanistického a architektonického,“ stojí v územním rozhodnutí, které podepsal zastupující vedoucí odboru Václav Vaněk.

Foto: TaK Architects

Vizualizace firmy TaK Architects naznačuje, jak by zastavěné náměstí mohlo vypadat.

Proti záměru podalo námitky hlavní město prostřednictvím Institutu plánování a rozvoje (IPR) a desítky fyzických osob. IPR namítal například to, že investor o záměru dostatečně nekomunikoval s veřejností.

Práci s azbestem v InterContinentalu prozkoumá soudní znalkyně

Domácí

Hotel InterContinental vznikal v brutalistním stylu v Pařížské ulici mezi lety 1968 a 1974 ve spolupráci tří architektonických kolektivů pod vedením Karla Filsaka ve spolupráci s americkou leteckou společností PanAm. Byl prvním mezinárodním pětihvězdičkovým hotelem v bývalém Československu a patří mezi architektonicky významné novostavby v centru města. Ministerstvo kultury nicméně nevyhovělo zařazení mezi památkově chráněné budovy, jak navrhl Národní památkový ústav (NPÚ).

Klub Za starou Prahu nyní ve svém novém věstníku upozornil, že NPÚ proti zamítavému rozhodnutí ministerstva o individuální památkové ochraně hotelu i s okolím nyní podal rozklad.

Foto: Vizualizace TaK Architects

Poslední návrh budovy Brand Store na náměstí Miloše Formana při rohu Bílkovy a Pařížské ulice.

Reklama

Výběr článků

Načítám