Hlavní obsah

Pro lidovce krize neskončila, Tlustý poodhalil věřitele

Nedělní televizní debaty ukázaly, že omluvy premiéra Stanislava Grosse a sobotní rozhodnutí Ústředního výkonného výboru ČSSD, který dal Grossovi důvěru, krizi zcela neukončily.

Foto: Zdeněk Šmýd

Michal Kempná v obřadní síni hodonínské radnice.

Článek

Ivan Langer z ODS v Sedmičce na Nově řekl, že rozhodnutí ČSSD je stejné, jako by se odhlasovalo, že začalo léto, i když je stále ještě zima a sněží.

Ani zástupci KDU-ČSL nebyli zcela uspokojeni. Ukázalo se, že válečná sekera je skutečně zakopána jen mělce. Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal v Otázkách Václava Moravce na ČT jasně řekl, že krize nekončí tím, že ČSSD přijme usnesení, že krize končí. "To by takové usnesení podle něj musely přijmout všechny tři strany," řekl Kasal s tím, že lidovci nadále čekají, jak dopadne sjezd sociální demokracie. "Po něm půjdeme jednat s novým vedením o obnovení koaliční důvěry," dodal.

Podle Kasala jde především o problém samotného premiéra. Podobně to definoval i šéf lidoveckých senátorů Adolf Jílek na Nově: "Pro nás je Gross problém, který má řešit ČSSD."

Předčasné volby poslední možností

Představa, že by se ještě před sjezdem nyní vyjadřovala důvěra vládě, o čemž uvažuje ODS, Kasala nepotěšila, nakonec však uvedl: "Dokud setrváváme ve vládě, nemůžeme hlasovat proti ní."

Vlastimil Tlustý o brzkém hlasování o důvěře na ČT řekl: "Vládní krizi řídí koalice. Není na co čekat, je zřejmé, že se to ČSSD snaží zamést pod koberec. Je třeba zjistit, o jakou podporu se vláda opírá, zda je to stále ještě ta stojedničková koalice."

Michal Kraus vyjádřil na Nově naději, že lidovci vládu nepoloží a dovládnou s ní až do konce volebního období. Ivan Langer by naopak viděl nejraději volby co nejdříve.

Tlustý rovněž v Otázkách uvedl, že ČSSD  možná zvolí takzvaný německý model, aby uspokojila lidovecké partnery. Podle něj by Gross opustil post šéfa strany, ale zůstal by premiérem. To odmítl v rozhovoru na Nově sám Gross: "Nemyslím si, že má tato varianta tolik výhod, abych ji teď podporoval." Kladně se k ní nestavěl ani ministr financí Bohuslav Sobotka, který počítá, že vedení se měnit nebude a on sám bude kandidovat na prvního místopředsedu.

Tlustý přinesl smlouvy o půjčkách

V Otázkách Václava Moravce se kromě Grosse probíralo i podnikání a půjčka na bydlení Vlastimila Tlustého. Ten do studia donesl tři smlouvy o půjčkách, jimiž řešil finanční problémy v závěru devadesátých let, kdy stavěl luxusní dům ve Slaném. Celkem si půjčil 2,3 miliónu korun. Uvedl přitom, že od nástupu ČSSD k moci si vydělal 5,5 miliónu korun a půjčky splatil.

Smlouvy ukázal pouze moderátorovi, už ne divákům a svým politickým protivníkům, s tím, že jim "nedůvěřuje".

Diskusi o půjčce na byt Miroslava Kalouska Kasal odmítl s tím, že  Kalousek nemlžil a nelhal.

Reklama

Výběr článků

Načítám