Hlavní obsah

Příští volby budou střetem všech proti nám, prohlásil Babiš v Ostravě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Volby do Poslanecké sněmovny budou zásadním střetem hnutí ANO se všemi tradičními politickými stranami. Podle předsedy hnutí Andreje Babiše tento leitmotiv příštích voleb dokládají i čtvrteční slova předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který navrhl, aby se nejsilnější české pravicové strany spojily, a vytvořily tak blok proti Babišovu hnutí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš

Článek

Na Kalouskova slova Babiš reagoval v pátek v Ostravě o přestávce konference, během které ministerstvo financí prezentovalo podnikatelům systém zavedení elektronické evidence tržeb.

„Pan Kalousek se samozřejmě snaží vytvářet ten blok proti hnutí už trvale a občas se mu to daří, třeba prostřednictvím zákona lex Babiš. I ty krajské volby ukázaly, že jde o souboj hnutí s tradičními politickými stranami,” uvedl Babiš.

„Já vždycky lituji, že pan (Václav) Havel nedovezl z Ameriky ten většinový systém, ale my ho už vlastně, když to mám ironicky komentovat, máme. Máme tady hnutí a máme tradiční strany, což jsou dvě entity. A samozřejmě příští volby ukážou, jak se voliči rozhodnou. Jestli dají důvěru politikům, kteří jsou tady už dvacet let jako pan Kalousek a někteří další, nebo přijdou na řadu nějací jiní, kteří by to chtěli zásadně změnit,“ řekl Babiš doslova.

Budeme připraveni, tvrdí Babiš

Vicepremiér těmito slovy reagoval na slova Kalouska, který ve čtvrtek na konferenci o budoucnosti pravicové politiky představil svou vizi sjednocení všech českých pravicových stran.

„Chceme-li opravdu porazit Babišovo hnutí ve volbách, musíme se spojit. Tento krok by si vyžádal bolestivé kompromisy programové i personální. Situace je však natolik vážná a času je tak málo, že si tato úvaha zaslouží alespoň odpovědné projednání,“ uvedl Kalousek a hovořil tak zejména o případném spojení TOP 09 s ODS a KDU-ČSL. [celá zpráva]

Na dotaz Práva, zda by bral spojení těchto tří stran za vážnou konkurenci, Babiš řekl: „My to samozřejmě bereme vážně, určitě... Tentokrát ale budeme připraveni mnohem lépe než předtím, protože volby v roce 2013 nikdo nečekal, ty byly předčasné. My jsme nebyli připraveni, teď už ale máme obrovské zkušenosti s politikou a řízením státu, takže určitě přijdeme s velmi kvalitní kandidátkou a kvalitním programem pro další čtyři roky naší země,“ řekl Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám