Hlavní obsah

Případné úpravy "Lisabonu" by Češi mohli schvalovat v referendu

Právo, ČTK, Michal Mocek
Brusel
Aktualizováno

Pokud by se Evropská unie shodla na úpravě Lisabonské smlouvy a znamenalo by to přenesení pravomocí na evropskou úroveň, pak by Češi o těchto změnách pravděpodobně rozhodovali v referendu. Novinářům to ve čtvrtek řekl český premiér Petr Nečas.

Článek

Česko neodmítá případnou změnu Lisabonské smlouvy, jak ji od minulého týdne prosazuje Německo a Francie. Premiér Petr Nečas ale před dnešním summitem EU odmítl jakékoli změny, které by vedly k přesunu pravomocí ze států na Unii.

Otevírání „Lisabonu“ sotva rok po obtížném schválení smlouvy je podle premiéra „věc nesmírně komplikovaná, nesmírně citlivá“. České stanovisko shrnul tak, že „lépe je nezasahovat do primárního práva, neotvírat Lisabonskou smlouvu“. Pokud k tomu však už dojde, zásah se nesmí dotknout postavení států v EU.

Zároveň premiér Unii pohrozil: kdyby prý došlo k přesunu pravomocí, „cítím se vázán vládním prohlášením a koaliční smlouvou: pak by ČR musela směřovat k ratifikaci (smluvních změn - pozn. red.) referendem“. Unie se v poslední době snaží vyhnout jakémukoli zapojení občanů do rozhodování o svých smlouvách, protože se obává jejich záporného verdiktu.

Nečas jednoznačně odmítl myšlenku, že rozpočtoví hříšníci by mohli na základě změny smluv přijít o svá hlasovací práva v EU, jak to prosazují zejména Němci. „To si dovedu představit jen velmi obtížně a to říkám velmi diplomaticky,“ uvedl. Taková změna by prý znamenala přesun pravomocí na Unii a tak by si v Česku vyžadovala referendum.

On sám by podporoval spíše takovou změnu smluv, která by umožnila řízený bankrot států, což pravomoci Unie neposílí. Řízený bankrot je podle něj „za určitých podmínek finančně i rozpočtové zdravější, než nalévání finančních částek do pomocných programů“.

Rozhodnutí si vyžádá čas

Premiér ale zdůraznil, že je třeba vyčkat na to, s čím přijdou iniciátoři této myšlenky, Němci a Francouzi, kteří toto téma nastolili minulý týden. Zbytek Unie podle něj zatím přesně neví, co Berlín a Paříž chtějí. „Víme, že to běhá po lese, má to čtyři nohy - ale zda je to pes, kočka nebo kůň, to ještě uvidíme,“ poznamenal.

Dnešní summit proto nemusí rozhodnout o změně smluv. „Není důvod, aby se rozhodlo dnes nebo zítra. Nemyslím, že dnes padne rozhodnutí, i když to nemohu vyloučit,“ řekl. Nečas přímo nekritizoval postup Němců a Francouzů, kteří změnu smluv navrhli na vlastní pěst. „Takto velmi často Unie funguje, není to kvalitativně nová věc, že francouzsko-německý tandem s něčím novým přijde,“ řekl a s jistou ironií dodal: „Chci vyjádřit přesvědčení, že kdyby s podobnou iniciativou přišly země visegrádské čtyřky, byla by brána také vážně. V Evropské unii jsme si přece všichni rovní, nejsme rovní a rovnější.“

Premiér jinak uvítal výsledky jednání o přitvrzení rozpočtových sankcí. „Je to krok, který vede celou EU k finanční disciplíně. Je to trať, kterou se vydala i ČR. Vývoj k větší finanční disciplíně se stává hlavním proudem a Česko nemusí dělat složité vnitropolitické manévry v této věci,“ řekl.

Anketa

Měli by Češi hlasovat v referendu o přenesení rozhodovacích pravomocí do Bruselu?
Ano
90,9 %
Ne
9,1 %
Celkem hlasovalo 4265 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám