Hlavní obsah

Případ exposlance ODS Doležala se vrací k obvodnímu soudu

– PRAHA

Zastupitel Prahy 10 a člen ODS Tomáš Hrdlička byl ve středu definitivně zproštěn obžaloby z korupce. Pražský městský soud v odvolacím jednání potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1, který Hrdličku v březnu osvobodil. Naopak kauza Hrdličkova spoluobžalovaného Vladimíra Doležala, bývalého poslance za ODS, se vrací k obvodnímu soudu k novému projednání.

Článek

Hrdličku obžaloba vinila z přijímání úplatku, Doležal je obžalován z napomáhání tomuto trestnému činu. Exposlanci hrozí dva roky až osm let vězení.

Podle obžaloby Doležal před dvěma lety žádal od podnikatele úplatek 800 000 korun pro tehdejšího radního Hrdličku. Podle obvodního soudu se ale neprokázalo, že by se skutek popsaný v obžalobě stal. Obvodní soud v březnu konstatoval, že obžaloba je postavena na nepodložených hypotézách a velmi nevěrohodném svědkovi.

Případ začal na podzim 2004. Podnikatel Michal Dvořák se tehdy dozvěděl, že mu úředníci z Prahy 10 neprodlouží nájemní smlouvu na parcelu, ve Vršovicích, kde provozoval autobazar. Dvořák chtěl rozhodnutí zvrátit a tak požádal o pomoc spolupracovníka Zdeňka Kolínského, který znal poslance Doležala. Právě on se podle žalobkyně stal jakýmsi zprostředkovatelem mezi podnikateli a Hrdličkou, který byl tehdy předsedou komise územního rozvoje. Dvořák se sice nakonec prodloužení smlouvy dočkal, podle obhajoby i soudu na to ale neměl vliv Doležal ani Hrdlička. Nedošlo ani k žádné finanční transakci s 800 000 korunami.

Nevěrohodný svědek a nevyvážené výpovědi

Potíž je v tom, že podle obvodního soudu nevěrohodný Dvořák nikdy nevypověděl, že by si přímo jemu někdo o úplatek řekl. O požadované sumě věděl prý od Kolínského. Tento svědek, který podle žalobců úplně na počátku verzi Dvořáka o korupci potvrdil, však později couvl.

U Doležala musela policie se zahájením trestního stíhání čekat až na verdikt Sněmovny, která poslance koncem roku 2005 zbavila imunity. Doležal se vzdal poslaneckého mandátu, aby nevrhal negativní světlo na ODS; ze strany vystoupil.

Reklama

Související články

Kauza exposlance Doležala se dostala k soudu

Bývalý poslanec za ODS Vladimír Doležal ve čtvrtek stanul před soudem. Od loňského ledna čelí obvinění za požadování úplatku. S ním je obžalovaný i radní Prahy...

Výběr článků

Načítám