Hlavní obsah

Kauza exposlance Doležala se dostala k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý poslanec za ODS Vladimír Doležal ve čtvrtek stanul před soudem. Od loňského ledna čelí obvinění za požadování úplatku. S ním je obžalovaný i radní Prahy 10 Tomáš Hrdlička. Policie tvrdí, že Doležal žádal od podnikatelů pro radního 800 000 korun.

Článek

Oba politici před senátem Obvodního soudu pro Prahu 1 žalobu odmítli.

"S odstupem času se domnívám, že to byl útok na mou osobu," řekl soudu Doležal s tím, že jeho telefon byl přes rok monitorován asi s cílem získat možná i politické informace, které se někomu mohly hodit. "Zcela jsem ztratil důvěru v policii a státní zastupitelství", dodal Doležal.

Podle něj podnikatelům nic nesliboval ani nežádal žádné peníze pro Hrdličku. U Hrdličky obvodní soud před časem stíhání zastavil, odvolací soud ale z podnětu žalobkyně stíhání radního zase obnovil.

Na podzim 2004 požádali provozovatelé tržiště a autobazaru v areálu střední školy ve Vršovické ulici o prodloužení nájemní smlouvy na pozemcích městské části. Hrdlička byl tehdy předsedou komise územního rozvoje, která tuto žádost zamítla. Finanční úplatek měl podle policie rozhodnutí komise zvrátit.

Komise tak podle Hrdličky učinila proto, že aktivity podnikatelů nejsou v souladu s územním plánem. Vydat souhlas s umístěním staveb nakonec podle starosty uložil městské části nadřízený úřad - magistrát.

Policie se zahájením stíhání Doležala čekala na verdikt Sněmovny, která poslance 20. prosince 2005 zbavila imunity. Doležal se poté vzdal poslaneckého mandátu a vystoupil ze strany.

Reklama

Související články

Exposlanec Doležal je obžalován kvůli korupci

Až k pražskému soudu se dostal případ bývalého poslance Občanské demokratické strany Vladimíra Doležala a radního Prahy 10 Tomáše Hrdličky, také z ODS. Důvodem...

Výběr článků

Načítám