Hlavní obsah

Případ Čunkových sociálních dávek bude nejspíš odložen

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda lidovců Jiří Čunek, který na konci devadesátých let pobíral sociální dávky a v bankách přitom ukládal milióny korun, se patrně žádného trestného činu nedopustil. Jeho případ bude s největší pravděpodobností odložen. Právu to řekl zdroj seznámený se závěry prověřování.

Článek

Podle něho se spíše jedná o provinění v morální rovině. „Podle tehdy platného zákona se Čunek ničeho nezákonného nedopustil. Celá věc je už promlčena, takže bude s určitostí odložena,“ uvedl zdroj. Promlčecí doba v podobných případech je podle informací Práva pětiletá.

Vsetínská policie začala na začátku loňského listopadu prověřovat vyplácení sociálních dávek rodině Čunkových poté, co vyšlo najevo, že Čunek měl v roce 1998 ve třech bankách uložit celkem 3,5 miliónu korun. Podle policie se jednalo o podezření z podvodu. Náměstek karvinského okresního státního zástupce Jiří Jarnot, který případ nyní dozoruje, uvedl, že prověřování stále není ukončeno, proto k němu nemůže sdělit žádné bližší informace.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Předpokládám, že do konce ledna by mohl být znám nějaký výsledek,“ konstatoval Jarnot. Podle zdroje Práva je už nyní zřejmé, že v celé věci jde spíše o provinění v morální rovině než o nezákonné jednání. „Pan Čunek totiž sám hlásal, že jako politik bude bojovat proti zneužívání sociálních dávek. Přitom je sám pobíral a po bankách nosil milióny,“ konstatoval zdroj.

Neplatná občanka

V letech 1996 a 1997 měla Čunkova rodina vyinkasovat na sociálních dávkách celkem sto tisíc korun. Mezi nimi měly být i příspěvky pro sociálně nejslabší rodiny, kterými jsou například příspěvky na bydlení a sociální příplatky. Čunek v listopadu 1998, několik týdnů předtím, než se stal starostou Vsetína, vložil milión korun na účet v opavské pobočce ČSOB.

O tři dny později uložil 1,5 miliónu ve zlínské pobočce Union banky, nakonec 23. listopadu vložil do Universal banky v Opavě milión korun.

Ve všech třech případech se prokazoval občanským průkazem, jehož ztrátu nahlásil rok a půl předtím.

Reklama

Související články

Policie zkoumá Čunkovy dávky

Vsetínští kriminalisté se v případu Jiřího Čunka zaměřili především na zjištění toho, zda jeho rodina v devadesátých letech neoprávněně nepobírala sociální...

Čunek oficiálně podal demisi

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek podal demisi na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Učinil tak ve středu na schůzi vlády. Premiér Mirek Topolánek (ODS)...

Výběr článků

Načítám