Hlavní obsah

Primátor Hřib podepsal sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starosta Tchaj-peje Wen-je Ko v pondělí odpoledne podepsali sesterskou smlouvu. Obě města zároveň uzavřela spolupráci v oblasti kultury, smart cities, ekonomiky, turismu nebo vzdělání. O uzavření smlouvy rozhodli radní už v prosinci. Praha zároveň letos na podzim rozhodla o ukončení sesterské smlouvy s Pekingem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hl. m. Prahy 19. září 2019.

Článek

„Jsem rád, že vám mohu téměř po roce oplatit vaši pohostinnost a vřelé přijetí, kterého se mi u vás dostalo,” řekl na úvod setkání Zdeněk Hřib a dodal, že Tchaj-pej považuje za svůj druhý domov a s vděčností vzpomíná na dobu, kdy tam studoval. Hřib společně s dalšími Piráty navštívil město letos v březnu.

„Přátelství mezi městy započalo už před mnoha lety a stará pouta má smysl udržovat. Dnes povýšíme naše přátelství na úroveň sesterské sounáležitosti,” dodal Hřib před podpisem smlouvy, která povyšuje dosavadní spolupráci obou měst. Již dříve primátor prohlásil, že se jedná o apolitickou smlouvu.

Praha schválila „apolitickou” sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Domácí

Podle Hřiba obě města pojí demokratické hodnoty, úcta k základním lidským právům i aspirace na nejlepší IT města ve svém regionu a kulturní spolupráce.

Obě města dále na základě memorand uzavřela spolupráci v oblasti turismu, smart cities nebo vzdělání a také podepsala memorandum mezi zoologickými zahradami. Na jeho základě by pražská zoo měla dostat luskouny.

„Praha se tak může pro Tchaj-wan stát bránou do Evropy. Naši experti dále naučí lidi, jakým způsobem se o luskouny starat. Výchova luskounů u nás je velkou tradicí,” doplnil starosta Wen-je Ko. Luskoun je jediný savec, který má šupiny, vyskytuje se v Asii. Živí se převážně mravenci a právě jeho příchod by měl být prvním formálním krokem v naplnění spolupráce.

Místo Číny Tchaj-wan, místo pandy luskoun. Praha chystá sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Domácí

Praha letos na podzim rozhodla o ukončení sesterské smlouvy s Pekingem – chtěla vyškrtnout bod, že Praha uznává politiku jedné Číny, což se Číňanům nelíbilo.

Smlouva byla uzavřena v minulém volebním období za primátorky Adriany Krnáčové (ANO). I tehdy byla součástí smlouvy spolupráce se zoo. Praha usilovala o pandu, jejíž příjezd primátorka slibovala, to se nakonec nepodařilo.

Kvůli snaze o vyškrtnutí kontroverzního bodu si Praha vyslechla z čínské strany kritiku i výhrůžky. Čína také zrušila vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou, i když třeba s městem jako takovým neměly vůbec nic společného.

Reklama

Výběr článků

Načítám