Hlavní obsah

Přímá volba starostů příští rok je bez šancí

Právo, ada, nig

Zástupci hnutí Starostové a nezávislí, kteří jsou součástí formace s TOP 09, doufají, že jim prezident Miloš Zeman pomůže, alespoň ve vztahu k soc. dem., přesvědčit politiky o správnosti zavedení přímé volby starostů. Zeman opakovaně vyzývá k přímé volbě starostů a primátorů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík.

Článek

A návrh zákona i změnu ústavy představili ve středu předseda a místopředseda hnutí, poslanci Petr Gazdík a Stanislav Polčák. Starostové přitom chtějí, aby starosty mohli volit občané přímo už příští rok při komunálních volbách.

„Velmi nás mrzí, že vláda záměr opustila,“ prohlásil Gazdík v narážce na fakt, že přímou volbu starostů má vláda ve svém programovém prohlášení a byla také součástí koaliční smlouvy. Jenže začátkem letošního roku při její revizi koaliční vyjednávači došli k závěru, že jde o příliš ambiciózní cíl pro zbytek volebního období.

Odvolání možné referendem

Podle poslaneckého návrhu by měli být starostové voleni přímo pouze v obcích do 1500 obyvatel a v obcích do deseti tisíc, kde není rada zastupitelstva. Přímo zvolený starosta by pak byl součástí zastupitelstva a neměl by právo veta.

Volba by měla být jednokolová, kdy by se starostou stal kandidát s největším počtem získaných hlasů. Odvolán by mohl být takto zvolený starosta v referendu na základě návrhu občanů.

Je to snaha na poslední chvíli vytáhnout nějaký zajímavý trumf
šéf poslanců ODS Marek Benda

„Primátora by si občané volit nemohli,“ uvedl Polčák s tím, že sám by se klonil k plošnému zavedení tohoto principu, nicméně poslanci se v tomto případě rozhodli pouze pro omezenou variantu, která odpovídá původním vládním představám.

Jenže navzdory přání Starostů příslušné zákony nejspíš nenajdou dostatečnou podporu. Soc. dem. podle svého předsedy Bohuslava Sobotky myšlenku přímé volby neodmítá, nicméně je ochotna o ní diskutovat až po sněmovních volbách.

ODS je jasně proti. „Je to snaha na poslední chvíli vytáhnout nějaký zajímavý trumf,“ komentoval návrh šéf poslanců ODS Marek Benda.

Grémium ODS podle svého včerejšího prohlášení přímou volbu starostů nepodpoří, neboť „zkušenosti ze Slovenska ukazují, že vede k chaosu v zastupitelstvu a k zablokování rozvoje obcí“. Podle užšího vedení ODS zejména v malých obcích by přímá volba vedla ke zbytečnému vyhrocení osobních konfliktů.

Zastánce našli Starostové v klubu VV, jejichž šéf Vít Bárta ve středu připomněl, že to byla právě jeho strana, která přímou volbu prosadila do vládního programu.

Musí se shodnout obě komory

„VV podpoří tento návrh a apelují na ODS a stranu LIDEM, aby si vzpomněla, co VV složitým kompromisem vyjednali v roce 2010,“ prohlásil.

Komunisté podle svého místopředsedy Jiřího Dolejše se debatě nebrání, ale jasné stanovisko zatím neřekli. Dolejš Právu řekl, že se obávají rozporů mezi takto zvoleným starostou a zastupitelstvem. Může totiž nastat situace, že starosta bude z jiného uskupení než většina zastupitelstva, a to může přinášet problémy, s nimiž se podle Dolejše potýkají např. na Slovensku.

Malá šance na schválení změn do konce volebního období spočívá v tom, že jak na volebním zákonu, tak na novele ústavy se musí shodnout obě parlamentní komory, přičemž není možné přehlasování dolní komory.

Pro ústavní změny je navíc potřeba souhlasu třípětinové většiny, tedy 120 hlasů ve Sněmovně a 49 hlasů v Senátu při stoprocentní účasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám