Hlavní obsah

Příjmení bez -ová? Zřejmě móda progresivistů, řekla Němcová, hlasovala proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát ve čtvrtek schválil, že si Češky budou moci nově zapsat mužskou verzi přijmení bez -ová do dokumentů. Proti však byla například zástupkyně ODS Miroslava Němcová. V rozhovoru pro Novinky podotkla, že upřednostňuje zachování dosavadních funkcí jazyka před „módní vlnou”.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Senátorka ODS Miroslava Němcová

Článek

Senát schválil, že ženy nově nebudou muset přechylovat příjmení přidáním přípony -ová. Z jakých důvodů jste návrh nepodpořila?

Připadá mi dosavadní úprava dostatečná. Dostala jsem dopis z Ústavu pro jazyk český, který měl k úpravě významné připomínky. Držela jsem se toho odborného stanoviska.

Ženská příjmení bez -ová dostala v Senátu zelenou

Domácí

O jaké připomínky konkrétně šlo? Co vás přesvědčilo?

Zejména mě přesvědčila komunikační schopnost, kterou český jazyk poskytuje. To znamená, že rozlišením -ová víme, že mluvíme o ženě. Ve chvíli, kdy se to změní, vzniká problém už při samotném oslovování.

A dále, jak si budeme rozumět, když uslyšíme „Valter jde domů“. Je otázka, zda jde pouze pan Valter domů, či i paní Valterová?

Všechny tyhle důvody mě vedly k tomu, že je současná úprava dostačující.

Považujete to možná i za součást progresivistických trendů, o kterých někdy mluví konzervativní politici?

Nevím, zda jde o progresivistické trendy, ale pravděpodobně ano. Je to taková móda. Nikomu neberu to, že si chce něco vybrat, ale ohled na funkci jazyka u mě převážil.

Reklama

Výběr článků

Načítám