Hlavní obsah

Přijeďte pomoci, kraj dal dobrovolníkům zelenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do obcí postižených čtvrtečním řáděním tornáda mohou zamířit pomáhat dobrovolníci. Oznámil to Jihomoravský kraj, který zároveň pomoci chtivé zájemce požádal, aby dodržovali nastavená pravidla.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Dobrovolníci přicházeli pomáhat odklízet následky silné bouře v Lužicích na Hodonínsku.

Článek

Čtvrteční bouřky, kroupy a také tornádo o síle přes 200 kilometrů za hodinu si vyžádaly pět obětí, nejvíce zasáhly obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice. Od té doby se lidé snaží odstranit následky škod. Zvedla se velká vlna solidarity, lidé posílají peníze, někteří jezdí pomáhat na místa. Kraj proto dobrovolníkům pomoc povolil, ale za dodržení pravidel.

„Je potřeba spojit se s místními nebo se nahlásit v infocentru ve středu obce. Dobrovolníci musejí zaparkovat mimo obec na odstavných parkovištích a jít pěšky,” uvedla Knotková. V obcích jsou problémy s dopravou a komplikovaně tam projíždí záchranné složky a vozy se sutinami.

Místo dovolené na rybách bude pomáhat bratrovi, jemuž tornádo zničilo dům

Domácí

Kraj také dobrovolníky prosí, aby nevozili materiální pomoc, které se za dva dny podařilo nasbírat dostatek.  Velké sklady jsou v Hodoníně nebo Břeclavi. Lidé do nich přivezli vody, jídlo, ale také oblečení, deky, hračky, drogistické zboží a další věci. Dobrovolníci  si s sebou mohou vzít nářadí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Dobrovolníci přicházeli pomáhat odklízet následky silné bouře v Lužicích na Hodonínsku.

„Je potřeba dodržovat bezpečnost při práci i pohybu v obci, mít pevnou obuv, pracovní oblečení a rukavice. Lidé by neměli volat starostům, kteří mají úplně jiné starosti,” dodala Knotková.

Dobrovolníky sváží policie

Například mezi okrajem Moravské Nové Vsi a centrem se zdevastovaným kostelem pendlují dvě policejní dodávky, které dobrovolníky svážejí.

Vyhrál Stanley Cup, teď leze po střechách a odklízí trosky

Domácí

Řidič oslovuje lidi na parkovišti u obchodu na okraji obce, kde  odstavují auta, nebo je nabírá přímo po cestě, když je vidí jít s jídlem či nářadím.

„Vezl jsem lidi z různých koutů. Od Vsetína, od Jihlavy, ze Slovenska. Jezdí především mladí lidé,” řekl řidič.

Lidské mraveniště. Moravská Nová Ves uklízí následky tornáda

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám