Hlavní obsah

Pošťákům má příplatky kompenzovat stát, premiér souhlasí

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Stát by měl České poště uvolnit 1,5 miliardy korun, uvedl v pátek po jednání s odbory ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) souhlasí. Pošťáci chystají na pondělí stávku, požadují růst mezd o 2500 korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka, ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) a ředitel České pošty Martin Elkán

Článek

Dozorčí rada České pošty chce, aby se na zvýšení mezd použila dosud nevyplacená kompenzace od státu za poskytování univerzální služby v letech 2013 a 2014. Chovanec i Sobotka s tím souhlasí.

„Rozhodli jsme se zrušit kompenzační fond a Česká pošta by měla podle výpočtů obdržet 1,4 nebo 1,5 miliardy korun. Vedeme diskusi s ministerstvem financí. Pětatřicet procent z této částky by mělo zamířit do kapes zaměstnanců České pošty,“ uvedl Chovanec. To představuje asi 1200 až 1400 korun měsíčně.

„Nejsou to dotace, jsou to prostředky, které si pošta vydělala. Chceme, aby stát zaplatil služby, které Česká pošta poskytuje,“ dodal ministr vnitra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně poštovních odborů Jindřiška Budweiserová a premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka: Stávka peníze nepřinese

Tři odborové svazy České pošty vyhlásily na pondělí 19. prosince výstražnou dvouhodinovou stávku. Požadují růst mezd o 2500 měsíčně. Do stávky by se měla zapojit zhruba pětina zaměstnanců.

Sobotka v pátek řekl, že stávka poště žádné nové peníze nepřinese. Zároveň uvedl, že je potřeba vytvořit pro fungování České pošty nový ekonomický rámec.

Průměrná mzda v České poště se pohybuje kolem 22 700 korun. Podnik zaměstnává asi 30 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám